Müller Cecília: Sikerült csökkentenünk a várakozási időt a teszteléseknél

Müller Cecília: Sikerült csökkentenünk a várakozási időt a teszteléseknél

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Jelentősen sikerült lecsökkentenünk a várakozási időt a koronavírus-teszteléseknél – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján hozzátéve, az eddig elvégzett 1 648 022 mintavételből 10 900 az antigén-gyorsteszt. Arra is kitért, az elhunytak száma viszonylag magas az utóbbi napokban, de a fertőzöttek növekedésével számítani kell arra, hogy az elhunytak száma is növekedik. 

Müller Cecília kiemelte, hogy több mint 8000-rel nőtt a gyógyultak száma mára. Felhívta a figyelmet, hogy a járványhelyzet értékelésénél nem csak az abszolút számokat, hanem tendenciákat is néznek. Ma nagyobb volt a gyógyultak, mint az új fertőzöttek száma. „Ez nagy jelentőségű számunkra” – mondta. Arról is beszélt, hogy ki számít gyógyultnak. Ilyen az, aki három napja nem produkál tüneteket és letelt a tíz napja a betegség megjelenésétől. Ha kórházban van, akkor pedig a kezelőorvosa dönti el.

– Sajnos a kórházban ápoltjaink száma még jelentős – mondta, és arórl is beszélt, a lélegeztetésre szorulók száma viszonylag magas, a járványgörbénk is emelkedő tendenciát mutat, de egyfajta lassulást veszünk észre. Reméljük, hogy hamarosan eléri a platót, és onnan már javuló tendenciáról tudunk beszámolni.

– Nagyon fontos  a védelmi szabályok betartása – hangsúlyozta Müller Cecília, aki szerint most teremtjük meg annak a lehetőségét, hogy a karácsonyt családi körben tudjuk eltölteni. – Ha a szabályokat betartjuk, akkor bízunk abban, hogy az ünnepeket egymáshoz közelebb tudjuk ünnepelni – fogalmazott. Azt javasolta, hogy az idősek ne menjenek tömegbe, a vásárlásaikat is végeztessék a családtagjaikkal, de ha boltba mennének, inkább válasszák a védett idősávjukat. De persze máskor is mehetnek boltba, ez csak egy lehetőség.

Azzal folytatta, a csoportos tesztelés első hete lezajlott, és kedden tájékoztatnak ennek eredményéről. Jelenleg 78 intézményben látnak el fertőzötteket, A leginkább leterheltek a Debreceni Egyetem intézményei, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház, a Borsod megyei kórház, a Semmelweis Egyetem és a Dél-pesti Centrumkórház intézményei – ebben a sorrendben. Az elektív ellátások felfüggesztésével jelentős többlet kapacítás nyílt, így elegendő, hely, ágy, eszköz, szakember, gyógyszer áll rendelkezésre, bár rendkívül leterheltek a szakembereink, ezért is óriási a felelőssége mindenkinek, hogy ne fertőződjön meg – emelte ki a tiszti főorvos. Magyarországon minden rendelkezésre áll, rendkívüli erőfeszítéssel, de bírja az ellátórendszer – mondta nyugtatólag zárásul.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese pedig arról beszélt kérdésre, aki magyar állampolgárként bármennyi idő után munkaügyi útról hazatér, nem kell karanténba mennie. Azt is mondta, hogy 85 üzletet zártak be eddig a járványszabályok be nem tartása miatt.