Nagyberuházások miatt pusztul a Balaton

Nagyberuházások miatt pusztul a Balaton

Nagy István agrárminiszter (j) és Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (b) balinivadékokat telepít az Első Balatoni Sporthorgász Centrum részeként megvalósult Akvárium apartmanházak átadásán Keszthelyen 2019. május 28-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pusztítják a Balatont építkezők: az utóbbi három-négy évben beruházási hullám sújtja a tópartot, ami látványosan megviseli az élővilágot. Súlyos károkat okoz a természetben az is, hogy a hatóság folyamatosan magasan tartja a vízszintet – írja az Index Zlinszky Andrásnak, az MTA Ökológiai Kutatóközpontja munkatársának a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában elhangzott szavait idézve.

A kutató elmondta azt is, hogy a parti zónák, illetve az ottani növényzet állapota egyre rosszabb, ami a vízszint-szabályozás változásával lehet összefüggésben. Az egy évtizeddel ezelőttihez viszonyítva a tóban lényegesen több a víz, ami csökkenti az ingadozó vízszinthez szokott nádasok területét. Ha ugyanis rendre elmaradnak az alacsonyabb vízállású időszakok, akkor a nád borította részek kisebbek lesznek, illetve a növényzet a part felé húzódik. Az egyre erősödő folyamat miatt a halak szaporodása miatt különösen fontos mélyebb vizű nádasok területe nagyon lecsökkent az elmúlt négy-öt évben.

Nádirtás után mederfeltöltés - Nem csak Balatonakaliban pusztítják a természetet | Magyar Hang

Az sem segít, hogy a tóból kikotort iszapot jellemzően a nádasokban helyezik el, ami szintén komoly területveszteséget okoz a part menti vízi élőhelyeken. Ez az elmúlt húsz év problémája, de van egy újabb pusztító tendencia is, az utóbbi három-négy év építkezési hulláma.

A nagy ingatlanberuházások egyrészt a nádasokkal korábban összefüggő természetes élőhelyeket, tehát a gyepeket érintik, másrészt magukat a nádasokat, amiket úgy tűnik, szándékosan irtanak az építkezők úgy is, hogy a jó állapotú területeiket tilos bolygatni, azokat a törvény védi.