„Nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások”

„Nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások”

Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már van olyan magyar kórház, ahol bergamói helyzet van – mondta Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezete újonnan megválasztott elnöke a Népszavának adott interjújában. „Nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások. Hiába neveznek ki újabb ágyakat intenzívnek, mert nincs melléjük megfelelő képzettségű szakember. Olyanokat nem lehet csak úgy leakasztani valahonnan” – fogalmazott.

Az orvosok a titoktartási szerződésük miatt nem beszélhetnek a kórházi állapotokról, ezért ők, és a Magyar Orvosi Kamara is nekiállt ennek a munkának, de úgy gondolja, hogy „sokkal szerencsésebb lenne, ha a médiának lenne lehetősége erről hírt adni. A bergamói kórházban is a Sky News forgatott, azt gondolom ez közügy és ráadásul fontos célokat szolgálna – növelhetné a védekezés hatékonyságát is.”

Beszámolt arról is, hogy egyeztetett Latorcai Csabával, a humán tárca közigazgatási államtitkárával, aki elmondta neki, hogy bizonyos kérdések megoldására nincs politikai akarat. Ilyen például a jogállási törvény módosítása. „Azt mondta: meg kell elégedni azzal, hogy a végrehajtási rendeletekkel oldják majd a törvény »kemény« passzusait. Nem tudom mi lesz a megoldás, mert azt még friss szakszervezeti vezetőként is tudom, hogy alacsonyabb szintű jogszabállyal nem lehet az »erősebbet« felülírni. Márpedig a kivezényléssel, a másodállással kapcsolatos szabályok továbbra is elfogadhatatlanok az orvosok számára” – mondta Szabad Zoltán.

„Elfogadhatatlan az a kormányzati narratíva, hogy persze, persze, benne van ez a törvényben, de hát nyilván ilyen – mint a békeidőben az akár két évig tartó vezénylés – nem történhet meg. De akkor miért nem ez van a törvényben?” – tette fel a kérdést.

Hozzátette: „Jeleztük a kormányzatnak, ha nem úgy alakul ez a jogszabály, hogy az elfogadható legyen azoknak, akiket mi képviselünk, akkor bizony előfordulhat, hogy január elsején, mint a kártyavár, dől össze az egészségügy. Azon egyszerű ok miatt, hogy olyan sokan nem lépnek át az új jogviszonyba.”

Szerinte most nincs lehetőségük demonstrálni, vagy sztrájkolni. „Most egyetlen dolog működhet, ha mindenki egyénileg fejt ki ellenállást, és nem írja alá az új munkaszerződést” – mondta. Hozzátette: két hét múlva brutális helyzetet teremt a járvány. Ezért sem gondolja, hogy sztrájkban kellene gondolkodniuk. „Bár lassan ott fog tartani a rendszer, mintha sztrájkolnánk, mert a rendszer csak az alapszolgáltatást tudja majd nyújtani. Az azonnali életmentésre nem szorulók a covid miatt már most is folyamatosan szorulnak ki az ellátásból” – fogalmazott.

Körülbelül tízezer rendszerelhagyó szándéknyilatkozat gyűlt már össze – mondta. Arról is beszélt Szabad Zoltán, hogy a coviddal munkaközben megfertőződött egészségügyi dolgozók 100 százalékos táppénzének elbírálása továbbra is rendkívül lassan halad. Ez ügyben levelet írtak az Emminek, de eddig érdemi választ nem kaptak.

Az interjúból az is kiderült, hogy a Magyar Orvosok Szakszervezetének most körülbelül 3500 tagja van, taglétszámuk az elmúlt két hétben ötven százalékkal nőtt.