Nagyon zuhant a kormánypárti bulvár

Nagyon zuhant a kormánypárti bulvár

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) és a Mediaworks Magyarország egyik legnagyobb médiavállalata székházának bejárata (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) 2023 második negyedévének auditált számait. A MATESZ adatai alapján tovább folytatódik a nyomtatott lapok zsugorodása, és az infláció különösen érintette a Mediaworks kiadványait. A megyei napilapok az elmúlt negyedévben csaknem 6500 olvasót veszítettek, de ha a 2019-es eredményekhez hasonlítjuk őket, még drasztikusabb a zuhanás: tíz olvasóból elveszítettek négyet.

A bulvárkategóriában is Mediaworks-lap a negatív rekord birtokosa: a Hot! negyedév alatt elvesztette az olvasói több mint nyolc százalékát. (A grafikonjainkban pirossal jelöltük a KESMA-hoz tartozó kiadványokat – a szerk.) Ebben a szegmensben nagyjából tízezer fizető olvasó tűnt el kilencven nap alatt, ha pedig 2019-hez viszonyítunk, a Best, a Bors, a Story és a Vasárnapi Blikk példányszámai gyakorlatilag lefeleződtek.

A női lapok sem zártak jó negyedévet, itt a legmagasabb az átlagos csökkenés: 4,69 százalék három hónap alatt. A kormányközeli, de nem a KESMA-hoz tartozó Képmás esett a legnagyobbat, 10 százalékot, de nincs dicsekvésre oka Kiskegyednek (-6,44 százalék) és a Mediaworkshoz tartozó Fanninak sem (-5,13 százalék).

A komoly/politikai lapok kategóriában a Forbes üzleti havilap 15 százalékos zuhanást volt kénytelen elszenvedni az eladásokban (ezzel a negyedév abszolút rekordere lett). A Magyar Demokrata lényegében tartja a példányszámát, három százék fölötti értékben esett a Szabad Föld és a Vasárnap Reggel, 2,52 százalékot csökkent a Népszava.

A Nemzeti Sport példányszáma az egyetlen kakukktojás, ugyanis enyhén, egész pontosan negyvenkilenc példánnyal nőtt az elmúlt három hónapban. Megeshet, hogy a kormányzati megrendelések kezdenek látszani – mint emlékezetes, az állami tulajdonba került laptól 10 ezer példányt rendelnek meg közpénzből sportegyesületek, sportklubok, ügyfélforgalommal bíró közintézmények és egyéb közintézmények számára.

A Magyar Hangot ugyan nem auditáljuk (a folyamat nem olcsó, és nem is látjuk értelmét, mert hirdetéseket úgysem kapnánk), de nyilvánosságra hozzuk a számainkat. Ugyan mi is valamennyit csökkentünk (negyedév alatt 40 eladott példánnyal), ám mi vagyunk a piacon az egyetlenek, akinek 2019 óta lényegében stabil a példányszáma.

Címkék: MATESZ