Napokon belül megérkezhetnek Magyarországra a tízperces koronavírus-gyorstesztek

Napokon belül megérkezhetnek Magyarországra a tízperces koronavírus-gyorstesztek

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez a központ laboratóriumában Pécsen (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár már a héten megérkezhet Magyarországra annak a koronavírus-gyorstesztnek az első szállítmánya, amely egy csepp vérből tíz perc alatt képes kimutatni a kórokozó jelenlétét – mondta el a Magyar Hangnak Barta Judit, az orvosi kutatási anyagokat forgalmazó Bio-Kasztel Kft. ügyvezetője.

A diagnosztikai készletet egy olasz cég gyártja, amely a járvány kitörését követően az elsők között fogott bele a tesztek készítésébe. Termékük a gyorstesztek közül elsőként került be az európai orvostechnikai eszközök adatbázisába (EUDAMED). A kis egységcsomag egy tesztkazettát, a pufferfolyadékot, és egy apró lándzsát tartalmaz, amely a vérminta levételére szolgál. Bár az eszköz használata roppant egyszerű, a hivatalos besorolása szerint professzionális felhasználásra készült, vagyis a mintavételhez egészségügyi szakszemélyzet szükséges. A teszt a levett egy csepp vérben az IgG és IgM ellenanyagok meglétét detektálja. Körülbelül tíz perc alatt ad eredményt, és 98 százalékos pontossággal dolgozik.

Barta Judit elárulta, rengeteg megkeresést kapnak, folyamatosan veszik fel a rendeléseket, a héten megérkező első szállítmányt követően állandósul az ellátás. Az állami és a magánszektorból egyaránt érkezett megrendelés, a legkisebb megvásárolható mennyiség 200 teszt, de a cég már dolgozik a lakossági igények kiszolgálásán is. Magánlaborokkal együttműködve biztosítanák a gyorsteszt lehetőségét mindenki számára. Az eszköz ára nettó 14 euró (5000 forint).

Dél-Koreában sikerülhet megfékezni a járványt, a módszerüket ajánlják világszerte | Magyar Hang

Mióta négy hete elérte a csúcsot a fertőzöttek száma, Dél-Koreában ma jelentették a legkevesebb új megbetegedést - írja a BBC. Ez azt is jelentheti, hogy a koronavírus által Kínán kívül, Ázsiában legsúlyosabban érintett országban talán sikerül megfékezni a járványt.

A járványra minden ország másként reagált, egyelőre azonban a dél-koreai modell tűnik a legsikeresebbnek. Az ázsiai ország a 2015-ös MERS-járvány tanulságait felhasználva agresszíven lépett fel a vírussal szemben, hatalmas mennyiségű diagnosztikai eszközt állítanak elő hetente, és folyamatosan tesztelik a lakosságot, eddig közel 400 ezer vizsgálatot végeztek. Hasonló utat jár Izland is, ahol tünettől és kontaktustól függetlenül tömegesen tesztelik a lakosságot. A 360 ezer lakosú szigeten eddig több mint 12 ezer vizsgálatot végeztek – csak összehasonlításként, Magyarországon a mai napig kicsivel több mint 14 ezret –, ennek, és a szigorú karanténnak köszönhetően 5-6 százalékosra sikerült leszorítaniuk az új fertőzések arányát.

A dél-koreai tömeges tesztelésre hetek óta követendő példaként hivatkoznak szerte a világon. Az Egyesült Államokban a járvány kezelése miatt rengeteg kritika érte Donald Trump elnököt, aki eleinte álhírnek, demokrata trükknek nevezte a koronavírust. Mára azonban jelentősen megváltozott a helyzet, az országban szigorú szabályokat vezettek be, és felgyorsították a tesztelés folyamatát is, Deborah Birx, a Fehér Ház járvány koordinációjáért felelős szakembere március 26-án bejelentette, már több vizsgálatot végeztek, mint Dél-Korea. S bár ez egy főre vetítve még mindig alacsony szám, de egyértelműen jelzi a kívánatos tendenciát.