Navracsics Tibor: Nagy előrelépés az uniós döntés

Navracsics Tibor: Nagy előrelépés az uniós döntés

(Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Navracsics Tibor továbbra is úgy látja, hogy meg tudnak állapodni az év végéig az Európai Bizottsággal.

A területfejlesztési miniszter erről egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen beszélt az állami média tájékoztatása szerint. Mint mondta, a friss uniós döntés nagy előrelépés szerinte, és az operatív programokat, valamint a helyreállítási tervet jóvá fogják hagyni, az év végéig pedig megállapodnak az EB-vel. Mások nem ilyen pozitívak a kilátásokat illetően, miután értesülések szerint az Európai Bizottság negatív értékelést ad majd jövő szerdán a tizenhét magyar vállalás teljesítéséről. Navracsics viszont arról beszélt, hogy a kormány teljesítette a tizenhét vállalást, az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közti hatáskör-módosításra vonatkozó elvárás teljesítési határideje március 31.

A miniszter kifejtette, a Bizottság állásfoglalásáról nem kaptak hivatalos értesítést, viszont ha az operatív programok 65 százalékának kifizetését valóban felfüggesztik, az nem forrásvesztést, hanem késleltetést jelent.

Navracsics úgy látja, év végéig meg tudnak állapodni, az EB pedig elfogadásra ajánlja majd az újjáépítési tervet. Szerinte Magyarország kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszik, minden egyes lépést az EB-vel együttműködésben hajt végre.

Gulyás Gergely is azt mondta a sajtóbeszélgetésen, hogy nem veszít pénzt Magyarország, mert csak akkor történne így, ha nem írnák alá a partnerségi megállapodást. A miniszter szerint ha megszületik majd a döntés, akkor meg fog érkezni a hétéves uniós költségvetésből időarányosan Magyarországnak járó hétmilliárd eurós uniós támogatás. Szerinte a kifizetés késlekedése csak akkor történne meg, ha 2024-ben is maradna a felfüggesztés. Gulyás azt is mondta, hogy Ukrajnának meg kell kapnia az Európai Uniótól a 18 milliárd eurós közös finanszírozást, közös hitelfelvételt viszont Magyarország biztosan nem támogat, ahogy a globális minimumadót sem.