Nem átlátható a Transzparens

Nem átlátható a Transzparens

A Transzparens Újságírásért Alapítvány néhány igazgatója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két hete kérdéseket küldtünk a független újságírók és médiaorgánumok lejáratására szakosodott, százezer forintos induló tőkével létrehozott Transzparens Újságírásért Alapítvány összes munkatársának – van belőlük jócskán, a honlapjuk szerint foglalkoztatnak menedzsert, stratégiai, operatív és kommunikációs igazgatót, több elemzőt, kommunikációs munkatársat és gyakornokot is.

Levelünkben megkérdeztük, mennyi támogatást kaptak az alapítvány 2018-as bejegyzése óta, és kértük, nevesítsék az egymillió forintnál nagyobb összeget adományozókat. Arról is érdeklődtünk, hány alkalmazottjuk van és mekkora a bérköltségük, beleértve a megbízásos szerződéseket is. Megkérdeztük azt is, mi az oka annak, hogy az éves beszámolók közül csak a 2019-es érhető el a honlapjukon, és kíváncsiak voltunk a Transzparens és a Mindset Pszichológiai Kft. közötti összefonódásra is.

Mire megérkezett volna a válaszuk, a honlapot frissítették és feltették rá a 2020 és 2021-es beszámolókat, de ebben sincs sok köszönet – erről később.

Nagy Károly menedzser nem válaszolt arra a kérdésünkre, összesen mennyi támogatást kaptak az elmúlt években, ám azt állította: nem kaptak 1 millió forintnál nagyobb támogatást az alapítvány bejegyzése óta. Szerinte jelenleg az alapítvány három alkalmazottal működik, és a bérköltségeket a lezárt éveket követően a beszámolóik tartalmazzák. Ez sem teljesen igaz: a 2021-es beszámoló valóban tartalmazza, hogy 1,8 millió forint volt a személyi jellegű ráfordítás 2021-ben, ám a 2019-es és 2020-as beszámolóból „kifelejtették” a legfontosabb oldalt: azt, ami a kiadásokat és a bevételeket tartalmazná.

Tehát sem a 2019-es, sem a 2020-as beszámolóban nem töltötték ki „Az egyszerűsített éves beszámoló eredménykimutatása” nyomtatványt, amelyből kiderülne, hogy mennyi támogatást/adományt/bevételt szereztek az adott évben. Furcsa módon ezt a hibát nem követték el 2021-ben: akkor az alapítvány veszteséges volt, 1,6 millió forint bevétel mellett 639 ezer forint mínuszban zárták az évet. Természetesen újabb levelet küldünk a menedzsernek, hogy miért töltötték ki hiányosan a bevallásokat, de erre a levélre már nem válaszolt.

Nagy Károly szerint egyébként a Mindset és a Transzparens között semmilyen együttműködés nincsen, ám az igaz, hogy az alapítványt Pártos Bence, a Mindset megalkotója hozta létre, és ő a pszichológiai terápiás cég mögött álló egyik vállalkozás, a Medicop ügyvezető-helyettese. Állítása szerint a Transzparens menedzseri tisztségét társadalmi megbízásban, önkéntesen látja el, és a Mindset Pszichológiai Kft, valamint a Medicop Egészség Centrum Kft. kizárólag „tudástőkével” támogatták az alapítványt (pár mondattal feljebb még semmilyen együttműködésről nem tudott – a szerk.).

Összegezve tehát tovább titkolják, honnan és mennyi bevételük volt, de 2023-ban a honlapjuk szerint eltartanak belőle stratégiai, operatív és kommunikációs igazgatót, három elemzőt és kommunikációs munkatársat is. Sőt, biztos forrásból tudjuk, hogy további munkatársak felvételét tervezik – piaci újságírókat keresnek meg „elemzői” munkakörbe, magyarán lejárató cikkek írására.