Nem engednek a színművészetisek Szarka Gábornak

Nem engednek a színművészetisek Szarka Gábornak

Tiltakozás a színművészeti egyetemnél (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszautasítják a színművészetisek Szarka Gábor azon szavait, miszerint a sztrájkolók terrorizálják a bentlévőket, arra kérve őt, tartózkodjon az ilyen „megalapozatlan kijelentésektől”. A sztrájkbizottság a kancellár október 4-ei ajánlatára reagált, egyértelművé téve, hogy követeléseik nyolc pontja csomagban kezelendő.

A sztrájkolók megköszönték a tíz százalékos bérfejlesztésre vonatkozó ajánlatot, de hozzátették, ettől még követeléseiktől nem állnak el. Ők, a kancellár nyilatkozatával szemben, azokat jogszerűnek tartják. A bérek emelése, úgy látják, önmagában nem oldja meg az autonómia garanciájának problémáját. A jövő évtől esedékes további 15 százalékos béremelést pedig a kormány által korábban megígért modellváltás részének látják, így a feltételezés szerint mindössze egy korábbi ajánlat megismétlése.

Az egyetemisták kijelentették továbbá, hogy sztrájkfelhívásukat addig tartják fenn, amíg mind a nyolc követelésük kapcsán írásbeli megállapodás nem születik. Egyúttal arra kérték Szarkát, ne keverje egybe a blokádot és a sztrájkot, miután a sztrájbizottságnak nincs is felhatalmazása a blokádról nyilatkozni. Nem látják az összefüggést a sztrájkkövetelések és a bérek kifizetésének kérdésében sem. A kancellár korábbi fenyegetése, úgy látják, sokakat mélyen érint és félelmet kelt. – Úgy látjuk, hogy a belső érdekellentétek szítása és a burkolt fenyegetés (melyben bőven volt része az Egyetem polgárainak a fenntartó Kuratórium részéről is kinevezésük óta), nem a legmegfelelőbb út a béketeremtéshez – írta a sztrájkbizottság.

Azt a kezdeményezést üdvözlik, hogy átfogó egyeztetések kezdődjenek a jövőről, érintve az egyetemi autonómia kérdését is. – Aggályosnak tartjuk azonban, hogy az Egyetem új vezetői úgy állítják be magukat nyitottnak az egyetemi autonómiát érintő tárgyalásokra, hogy egy olyan fenntartó alkalmazottai, amely az autonómia minden elemétől megfosztotta az Egyetemet. Felhívjuk figyelmét, hogy a kancellár az Egyetem képviselője, működése során nem a fenntartó, hanem az Egyetem érdekeit kell szem előtt tartania, így az egyetemi autonómia alanyaként elsődleges feladata kellene legyen az egyetemi autonómia helyreállításának elérése – közölték. A követeléseket így fenntartják, amíg kompetens tárgyalópartnerrel megállapodásra nem jutnak.

Szarka Gáborral szerdán két interjú is megjelent a Válasz Online-on és a HVG.hu-n, ezekben azt mondta, nem lesz erőszakos fellépés a blokáddal szemben, de ki fog tartani, és öt évig mindenképp kancellár marad.