Nem ismeri el a vádat és ragaszkodik a tárgyaláshoz Fekete-Győr András

Nem ismeri el a vádat és ragaszkodik a tárgyaláshoz Fekete-Győr András

Fekete-Győr András a Kossuth téri tüntetésen, füstbombával (Forrás: Fekete-Győr András/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön tartották meg az előzetes tárgyalást Fekete-Győr András, a Momentum elnöke ügyében a Pesti Kerületi Bíróságon. A Hvg.hu beszámolója szerint 1 év 6 hónap, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott az ügyészség a politikusra a 2018 végén, a „rabszolgatörvény” elleni tüntetések egyikén történtek miatt. (Az előzetes tárgyalás egy olyan lehetőség a vádlottak számára, hogy elmondják az üggyel kapcsolatban a véleményüket, de akár be is ismerhetik a cselekményt és lemondhatnak a tárgyalás jogáról.)

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség még szeptemberben nyújtott be vádiratot hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt összesen hat személy, köztük Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, és a volt DK-s, jelenleg momentumos Szarvas Koppány Bendegúz ellen. Utóbbi koronavírus-fertőzése miatt nem jelent meg csütörtökön személyesen a bíróságon.

Az ügyészség szeptemberi közleménye a következőket állította: a vádirati tényállások lényege szerint a 2018 decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék.

Az ügyészség szerint a vádlottak „erőszakos magatartásukkal” jogszerű eljárásukban akadályozták a rendőröket, akik a létesítménybiztosítási feladataikat emiatt csak megnehezítve tudták ellátni.

– Soha életemben nem bántottam senkit, soha nem volt szándékomban ártani a rendőröknek – nyilatkozta ezzel kapcsolatban akkoriban a pártelnök. Mint hozzátette, az „Orbán-ügyészség” vádja nevetséges és szánalmas kísérlet, ilyenek talán Fehéroroszországban vagy a putyini Oroszországban nem számítanak abszurdnak.

Még arról is beszélt, hogy szerinte azért a történtek után 21 hónappal emeltek ellene vádat, mert a Momentum 2018-ban még csak egy 2-3 százalékos párt volt, most pedig az egyik legnépszerűbb politikai közösség Magyarországon. „Orbán Viktor és az Orbán-rezsim fél az új politikai generációtól és a fiataloktól, és ezért akarja Fekete-Győr Andrást bilincsben látni” – nyilatkozta szeptemberben.

A csütörtöki tárgyaláson a Momentum elnöke nem ismerte el a vádat: „Nem ismerem be azt a bűncselekményt, amit az ügyészség előterjesztett. Minden tettemért vállalom a felelősséget”.

Miután Fekete-Győr nem ismerte be bűnösségét, az eljárás nem zárult le, az első rendes tárgyalást januárban tartják – írja a portál beszámolójában.