„Nem kell meglepődni, ha nálunk is lesz erőszak”: a déli határzár kudarcát mutatja Fico lépése

„Nem kell meglepődni, ha nálunk is lesz erőszak”: a déli határzár kudarcát mutatja Fico lépése

Szlovák rendőrök határellenőrzést végeznek a somoskőújfalui határátkelőnél 2023. október 5-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lovas rendőröket, katonákat , sőt egy vízágyút is küldött a szlovák-magyar határra Robert Fico, látványos erődemonstrációval jelezve, hogy frissen felálló kormánya kész az illegális migráció elleni harcra. A szlovák miniszterelnök szerint az embercsempészek gyorsan szembesülnek majd vele, hogy a szlovák fegyveres erők néhány órán belül bárhol képesek megvédeni a határt – és minden egyes elfogott migránst visszatoloncolnának Magyarország területére.

A kemény hangvételű bejelentést aztán egy napos határmenti razzia követte, mely során a Napunk.sk szerint egyetlen határsértőt sem fogtak el. Fico szavai inkább az Orbán-kormánynak jelenthettek figyelmeztetést: Pozsonynak elege van a felőlünk áramló illegális migrációból, becsléseik szerint csak idén 46 ezer határsértőt regisztráltak a szlovák oldalon, ami sokszorosa a korábbi évek adatainak.

Nagy kérdés azonban, mi történik az áttoloncolás után. Fico szerint a közeljövőben Magyarországra látogatnak, hogy az Orbán-kormánnyal az elfogott migránsok readmissziójáról – magyarul, hazaküldéséről – tárgyaljanak, ám még ez a megbeszélés is előkészületeket igényel. Addig viszont nem egyértelmű, mi történik a visszakísért határsértőkkel. Ha a magyar rendőrök nem veszik át és utaztatják tovább őket, jó eséllyel ugyanolyan migrációs csiki-csuki alakul ki a magyar-szlovák határon, mint amit délen, Ásotthalomnál és Röszkénél láthatunk. 

Lapunk több minisztériumot is megkeresett a témával kapcsolatban: szerettük volna megtudni, mit gondolnak Fico kijelentéséről, lenne egyáltalán kapacitás a visszatoloncolt migránsok átvételére, de cikkünk megjelenéséig nem feleltek kérdéseinkre. A Magyar Hangnak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő és a parlamenti honvédelmi, nemzetbiztonsági bizottságának tagjai viszont sötéten látják a helyzetet – és a déli határvédelem teljes kudarcáról beszélnek.

Minek a kerítés, ha átmásznak rajta?

Normális, hogy minden ország védi magát, ehhez Szlovákiának is joga van. Amit most látunk, nem kampányfogás, a választáson már túl vagyunk. A  Fico-kormánynak egyszerűen elege lett a magyar határon keresztül bezúduló migrációs áradatból – mondta a Magyar Hangnak Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő

A több mint 650 kilométeres szlovák-magyar határszakasz ugyan nem teszi lehetővé a hermetikus határzárat – ennek védelmére a teljes szlovák haderő és rendőrségi állomány sem lenne elég – de nem is ez a cél. Ficóék az alkalmi migráns útvonalak felszámolására és alkalmi rajtaütésekre törekednek, hiszen tudják, mely szakaszok számítanak igazán terheltnek.

Megerősített határőrség kellene

Kis-Benedek nem sok jót remél a folytatásról. „A szlovák, osztrák és szlovén szigorítás is azt mutatja, hogy gyenge a déli határvédelmünk, ennek pedig az emberhiány a fő oka, hiszen rendőr, határvadász nélkül nem lehet megóvni a kerítést – „hiába vannak rajta hőkamerák és szenzorok, ha nincs kellő intézkedő erő, amikor éppen átmásznak rajta”. Ha pedig erre nincs kapacitás, hogyan lenne a szlovák határon visszalökdösött migránsok elfogására és szerb oldalra szállítására? – teszi fel a kérdést a biztonságpolitikai szakértő. 

Kiss-Benedek József szerint a helyzet rávilágít, mennyire elhibázott stratégiai lépés volt a határőrség felszámolása: legalább a szerb és az ukrán határon meg kellett volna tartani ezt a fegyveres erőt. Ő úgy számol, hogy a jelenleg a délen szolgáló rendőri állomány három-négyszeresével lehetne ténylegesen visszatartani az illegális migrációt – gyorstalpaló után a mélyvízbe dobott határvadászok helyett pedig professzionális őrségre lenne szükség.

 Nem kell meglepődni, ha nálunk is lesz lövöldözés

A jelenlegi helyzet ismeretében a lapunknak nyilatkozó szakértő azon sem lepődne meg, ha a szlovák és osztrák határ közelében idővel a palicsihoz hasonló migráns zónák alakulnának ki. „Ezek az emberek nem fogják feladni. Ne számítsunk rá, hogy egyszer hazamennek, hogy bárki is visszafogadná őket. Minden áron el akarnak jutni az úti céljukhoz, jellemzően Németországba. És nem kell meglepődni majd, ha nálunk is lesznek majd erőszakos cselekmények” – mondta lapunknak Kis-Benedek. Mindez talán szerinte sem alakult volna így, ha a magyar kormány nem lehetetleníti el teljesen a menekültügyi eljárást, ami magával hozta az illegális migráció és az abból profitáló bűnbandák erősödését.

„Normális országban ezért kormányt buktatnának”

A szomszédok szigorítása borítékolható volt Harangozó Tamás MSZP-képviselő, a parlamenti honvédelmi és rendvédelmi bizottság alelnöke szerint is – már akkor sejthettük a végkifejletet, amikor az embercsempészek tömeges elengedése miatt Ausztria visszaállította a határőrizetet. Harangozó egyenesen elképesztőnek tartja, hogy az Orbán-kabinet 1500 jogerősen elítélt bűnözőt engedett szélnek, mint mondta, egy normális országban már ezért kormányt buktatnának. Az viszont, hogy idáig jutottunk, a déli határvédelem teljes kudarcát jelzi. „A rendszer összeomlott, részben az egyre agresszívebben és szervezettebben fellépő embercsempészek, részben a rendőrségi emberhiány és a gyenge kerítés miatt is” – vélte Harangozó. Úgy látja, „már az nonszensz, hogy egy hónapos tanfolyam után küldünk ki határvadászokat a Kalasnyikovval rohangáló csempészek ellen. Ezek az emberek közelebb kerülnek egy tűzharc lehetőségéhez, mint a honvédeink, miközben jó, ha ötször fogtak fegyvert a felkészítés alatt.” 

Harangozó a szerb kormány felelősségére is figyelmeztetett. Mint mondta, nem érti, hogyan engedheti meg a magát erős kezű vezetőnek beállító Alekszandar Vucic elnök, hogy gépkarabélyokkal felfegyverzett bűnöző bandák flangáljanak erdőkben és falvakban, alkalmanként embert is ölve – mintha legalábbis Libanon és nem Szerbia lenne a déli szomszédunk. Kérdésünkre hozzátette, ő sem tartja kizártnak, hogy idővel a szlovák és az osztrák határszakaszon is feltűnnek majd a csempészmaffia tagjai, ám szerinte ezt mindent lehetséges eszközt bevetve, már csírájában kell elfojtani.

Lapunk elérte Molnár Zsoltot, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista tagját, aki elmondta: a bizottság elé viszi majd a szlovák katonai erődemonstráció ügyét, és a Fico-féle bejelentés szerinte diplomáciai, nemzetbiztonsági és honvédelmi szempontból is kényesen érinti Magyarországot.