Nem kell visszaadni az elmaradt Edda-koncertre adott 24 milliót

Nem kell visszaadni az elmaradt Edda-koncertre adott 24 milliót

Az Edda 2019-es torontói koncertje. Erre is jutott közpénz (Fotó: Kanadai Magyar Televízió)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erdélyi forrásaink jelezték, százszámra maradnak el egyházi rendezésű ifjúsági táborok, zarándoklatok és más események az anyaországban és a határon túl, mert a koronavírus-járványra hivatkozva visszavonta a kormány a nyertes pályázóktól a néhány száz ezer forintos támogatást. Persze nem mindenkitől: a 24 millióba kerülő, elmaradt amerikai Edda-koncert támogatását nem kérték vissza.

Ezeregyszázhuszonöt egyházi közösség – anyaországi és határon túli egyaránt – nyert kétszázezer és félmillió forint közötti támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) „Egyházi táborok és közösségi célú programok támogatása, 2020” nevű pályázatán. A tavaly októberben megjelent, Soltész Miklós államtitkár által aláírt pályázati felhívás szerint többek között támogathatók az egyházi táborok, hitéleti, közösségépítő, illetve közösségi nevelést szolgáló egyházi rendezvények, határon túli és ott a magyarság megmaradását szolgáló egyházi közösségek programjai, továbbá a Magyarország határain belül és a Kárpát-medencében megszervezett zarándoklatok. A nyertesek vehetnek eszközöket is, például gitárt vagy laptopot.

A nyertesek már javában szervezték a programot (a kiírás értelmében idén január 1-je és december 31-e között megvalósuló eseményre lehetett pályázni), ám májusban kaptak egy újabb levelet, amelynek már a tárgyában benne volt a lényeg: a „koronavírus-járvány következtében kialakult veszélyhelyzet folytán a korábbi támogatási döntés visszavonása”.

Az államtitkár és Erdélyi Rudolf BGA-vezérigazgató által jegyzett levél szerint a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet során előírt korlátozások vonatkoznak a hazai egyházi táborokra, közösségi célú programok megvalósítására is. Mint írták, arra törekedtek, hogy az egyházi események ne maradjanak el, csak halasszák el azokat, mivel „a járványt követő időszakban még nagyobb szükség lesz elsősorban a közösségépítő programokra, másodsorban a közösségeket újra megerősítő fejlesztésekre”. Tekintettel azonban a rendelkezésre álló erőforrások átcsoportosításának szükségességére, a vonatkozó kormányrendelet alapján mégis az egyházi programokra, illetve az azokhoz kapcsolódó eszközbeszerzésekre vonatkozó támogatási döntéseink visszavonására kényszerülünk – szögezték le. Hozzátették azért, bíznak benne, hogy a járványveszély elhárultával a korábban eltervezett programok – újragondolva – megvalósulhatnak.

A döntés több okból is furcsa. Egyrészt nyáron már megrendezhetők a táborok, a megvásárolt gitár vagy laptop később is használható lenne, ráadásul több esemény (például egy szavalóverseny vagy kézműves foglalkozás) még a szigorú járványügyi előírások betartásával is megvalósítható. Másrészt más területen cseppet sem spórolnak: a kormány például ötmilliárdot (!) szánt volna csak tanácsadásra a koronavírus-járvány miatt összeomló turizmus ügyében – igaz, a tendert a kialakult botrány hatására visszavonták.

Nehezen érthető, miért spórolt a kormány a néhány százezer forintos tételeken, miközben például információink szerint az Edda elmaradt amerikai turnéjának költségét (ez önmagában 24 millió forint, és ezt is a BGA finanszírozta) nem kérték vissza egy NER-kompatibilis kanadai alapítványtól. (A tengerentúli koncertekre a szervezők egyébként 35–45 amerikai dollárért árulták a jegyeket – a szerk.)

Volt egy másik, jelentősebb kanadai támogatás is: 48 millió forintot kapott a kormánnyal szintén szoros barátságot ápoló Kanadai Magyar Kulturális Tanács egytáncprodukcióra, amelyet szintén nehéz lesz megtartani a nyáron, hiszen jelenleg Ontario tartományban még mindig érvényben van a rendkívüli állapot, így ötnél több fős társaság nem jöhet össze. Úgy tudjuk, nekik sem kellett a pénzt visszaadniuk. Csak e két amerikai program árából kétszázöt Kárpát-medencei eseményt lehetett volna nyáron vagy ősszel gond nélkül megszervezni.

Természetesen megkerestük a Bethlen Gábor Alapkezelőt is. Nem kérdeztünk bonyolult dolgokat, csak azt, miért vonták vissza a nyertes egyházi pályázatokat, pontosan hányat érint a döntésük, és mi lesz az elmaradt Edda-koncert és táncprodukció támogatásának sorsa. Pulai Gábor kabinetfőnök válaszában azt írta: egyszerű újságírói kérdéseinket a vezérigazgató utasítására közérdekűadat-igénylésként kezelik.

Ügyes trükk – egy májusi módosítás eredményeképpen ugyanis így akár kilencven napig is elhúzhatják a válaszadást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/24. számában jelent meg június 12-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 24. számban? Itt megnézheti!