Nem számol a kormány új szélerőművel

Nem számol a kormány új szélerőművel

Szél Bernadett (Fotó: Halász Nóra /Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem erőlteti meg túlzottan magát a kormány, ha a szélenergiáról van szó – derült ki Cseresnyés Péter államtitkár Szél Bernadettnek adott válaszából. Az LMP volt társelnöke tíz klímapolitikai kérdést tett fel, beadványában elfogadhatatlannak nevezve, hogy a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) első változata szerint 2030-ra teljes mértékben leállítanák az amúgy is kis számban működő szélerőműveket. A független parlamenti képviselő szerint az sincs rendben, hogy 2011-ben gyakorlatilag betiltották az ilyen egységek telepítését, miközben még a jegybank versenyképességi programja is kedvezően értékeli a szélerőművek szerepét.

Sosem használtuk el még ilyen korán a Föld éves erőforrásait | Magyar Hang

Évről-évre egyre hamarabb éljük fel a Föld egész éves erőforrásait, idén már július 29-én felhasználtuk. 1971 volt az első olyan év, amikor az emberiség globálisan több földi erőforrást használt fel, mint az egy év alatt megújulni képes. Jelenleg úgy élünk, mintha 1,75 Föld állna rendelkezésünkre - az emberi túlfogyasztás pedig rövid távon is súlyos következményekkel járhat.

Cseresnyés válaszában azt közölte, hogy a modellező feltételezése szerint ebben a szabályozási környezetben új szélerőmű nem épülne az országban, a már meglévők pedig 2030-ig elhasználódnának. Viszont az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerint döntés még nem született.

Szél Bernadett úgy látja, míg 1990 után alapvetően a szocialista nagyipar összeomlása vetette vissza a szén-dioxid-kibocsátást, addig ez a szint 2015 után újra emelkedett. A NEKT szerinte pedig nem tartalmaz olyan intézkedéseket, melyek segítenek elérni a 40 százalékos csökkentési célt. Cseresnyés viszont úgy tartja, hogy 1992 és 2005 között szinten maradt a kibocsátás, 2005 és 2013 között viszont már egy erőteljes, 25 százalékos csökkenés volt megfigyelhető.

Klíma és atom - Paksi bővítés van, felelős gondolkodás nincs | Magyar Hang

Vagy klímacélok és atomerőmű, vagy nincs Paks, és akkor nincsenek klímacélok - válaszolta a múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben Schmuck Erzsébetnek, az LMP frakcióvezetőjének éghajlati ügyekkel és a klímavészhelyzettel kapcsolatos kérdéseire. Mondott még mást is, hogy a kormány számára fontos a környezet és a klímavédelem.

Amint a Népszava írja, a kormány a 40 százalékos cél elérését főleg a Mátrai Erőmű szénblokkjainak bezárásától reméli. Mindez 14 százalékkal csökkenthetné a a légszennyezési mutatót. Cseresnyés viszont itt is azt mondta, hogy a kormány még nem hozott döntést a szén kivezetéséről.