Nem tudni, a Gundel hogyan termel nyereséget a Karmelita-menün

Nem tudni, a Gundel hogyan termel nyereséget a Karmelita-menün

Orbán Viktor és Gulyás Gergely ebédel a Karmelita Kantinban (Fotó: Miniszterelnökség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudni még, hogy pontosan mennyibe került Orbán Viktor miniszterelnök és közvetlen stábjának a budai várbeli Karmelita Kolostorba költöztetése, az épületegyüttes felújítása, az azonban biztos, hogy 10 milliárd forintos összegről lehet beszélni. Érdekes módon ez sokkal kisebb felzúdulást keltett, mint az, hogy kiderült: egy kifőzde árainál is olcsóbban működteti a Gundel étterem a Miniszterelnökség étkezdéjét.

Akkor csaptak igen magasra a felháborodás hullámai, amikor kiderült, a havi milliós fizetést zsebre vágó politikusok – és persze a szintén jól kereső köztisztviselők – a menüért 850 forintot fizetnek, s a legdrágább főételt is meg lehet kapni 900 forintért a Karmelita kolostor menzáján. Ugyanakkor a vállalat Városligetben található éttermében közel 6000 forint a legolcsóbb, és 16 500 forint a legdrágább főétel.

Megkerestük a Gundel éttermet az ügyben, de nem nyilatkoztak, arra hivatkozva, hogy Peter Knoll ügyvezető a 24.hu-nak beszámolt a témáról, s több interjút nem ad. Knoll a portálnak elmondta, az állami rendezvények catering szolgáltatási jogát – az események étellel, itallal való kiszolgálását – nyerték el, s a Miniszterelnökség menzájának működtetése annak részét képezi. Ha csak a menzáról lett volna szó, jó eséllyel nem pályáztak volna. Szavai szerint minimális nyereséget a menza is hoz, mert kisebb adagokat készítenek olcsóbb alapanyagokból, önkiszolgáló környezetben, de az igazi nyereséget a többi rendezvénytől remélik. Ez utóbbiak mibenléte még nem ismert, ugyanis az érintett intézmények még nem jelezték igényeiket.

Időközben a Hvg.hu birtokába került pályázati anyagából kiderült, hogy egyedüli pályázóként nyerték el a megbízást, illetve hogy referenciaként többek között a 2010-es és 2018-as, a Gundelben tartott alakuló, 100 fős „alakuló kormányülést” jelölték meg.

Ha már a Gundelt vezető Peter Knoll minimális bevételt a menzamezőnyben is olcsónak számító miniszterelnökségi szolgáltatástól is remél, igyekeztünk utána járni, vajon ki lehet-e gazdálkodni ilyen olcsón a menüt az épület bérleti díjaként kiszámlázott 2,54 millió forint, valamint a közüzemi szolgáltatások után havonta fizetendő 508 ezer forintos díj mellett. Azt ugyan nem tudni ugyan, hány adag ételt tudnak eladni, mert ellentétes számok jelentek meg arra vonatkozóan, hányan jogosultak a menza igénybevételére, de a tudomásunkra jutott legalacsonyabb és legmagasabb értékekkel számításokat végeztünk.

Amennyiben az a helyes szám, amelyet a Varju László DK-s képviselővel közöltek ottjártukkor, azaz 110 alkalmazott juthat menühöz, és feltételezzük, hogy mindennap mindenki ott étkezik, akkor 20 munkanapos hónappal számolva havonta 2200 adag menüt adnak el. Így a bérleti díjból egy menüre 1385 forint jut, vagyis egy-egy adagon több mint 535 forint a Gundel vesztesége. Valamivel jobb a helyzet egy 22 napos hónapban, mert akkor már 1260 forinttal számolhatunk, azaz menünként „alig” 410 forint a veszteség.

Orbán és a Gundel: az vagy, amit meg(t)eszel | Magyar Hang

Miután Orbán Viktor berendezkedett az átalakított karmelita kolostorban kialakított új rezidenciáján, ahol az Origo szerint „puritán, szó szerint kolostori körülmények között" folytatja a munkáját,a kosztra biztosan nem lesz panasza: a HVG információja szerint a nemzetközi hírű Gundel Étterem fogja üzemeltetni a Miniszterelnökség menzáját.

Ha viszont azzal a 200 miniszterelnökségi dolgozóval számolunk, akik sajtóhírek szerint belépésre jogosultak az épületbe, és 20 napos hónappal, akkor már csak 762 forintot vinne el az árból a bérleti díj. Még kedvezőbb a kép, ha 22 nappal számolunk havonta, akkor ugyanis már csak 693 forint terhet jelent adagonként a bérleti díj. És akkor még nem számoltunk a Gundel dolgozóinak bérével, az alapanyag-, a szállítási és egyéb járulékos költségekkel. Miután a beadott pályázat szerint 17 Gundel-alkalmazott dolgozik a menzán, a bérköltség akár jelentős összeget is jelenthet.

Szintén magas költségszintre utal, hogy a minőségre való tekintettel csak válogatott alapanyagokból dolgoznak. Ha mindezen túl azt is figyelembe vesszük, hogy egy átlagos kifőzdében sem nagyon kapni ezer forint alatt levest és főételt, akkor még nehezebben érthető, miként tud nyereséget termelni a menzán az étterem. Még akkor is, ha esetenként a Miniszterelnökségre látogatók is igénybe vehetik a menzát, és a menü mellett mást is fogyaszthatnak.