Nem tudták legyőzni a miskolci MSZP-st, megszüntették a körzetét

Nem tudták legyőzni a miskolci MSZP-st, megszüntették a körzetét

A miskolci városháza az avasi kilátóból (Fotó: Szalax/Wikipediaa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felforgatta Miskolc választókerületeit a lakosság fogyása: eggyel kevesebb mandátumot oszthatnak ki, így 28 helyett 27 képviselője lesz a város közgyűlésének az ősszel kezdődő ciklusban. A jogszabályok alapján a választókerületek számát kellett eggyel csökkenteni. A fideszes önkormányzat jegyzője által vezetett Helyi Választási Iroda (HVI) éppen egy olyan körzetet számolt fel, amelyet – bármivel próbálkozott – a Fidesz képtelen volt bevenni: 1994 óta mindig a szocialista Bartha György nyert meg.

Arról, hogy Bartha választókerületét áldozzák be, hónapok óta lehetett hallani Miskolcon. A város honlapjára feltöltött határozat mellékletét utcáról utcára vizsgálva derült ki, hogy a szóban forgó eddigi 19-es választókerület teljesen feloldódik a többiben – ezenkívül más körzetek határvonalait is tologatták. A körzetet úgy tüntették el, hogy annak utcáit, tereit négy másik választókerülethez csatolták. De csak olyanokhoz kerültek, amelyeknek jelenleg fideszes képviselője van.

Bartha György (Fotó: Facebook/Bartha György)

Azt, hogy egy városnak hány tagú testülete lehet, a 2010-ben elfogadott önkormányzati képviselők és polgármesterek választásról szóló törvény szabályozza. Ennek alapján – mivel Miskolc lakossága 160 ezer alá esett – eggyel kevesebb választókerületi mandátum nyerhető el (a kompenzációs listáról elnyerhető helyek számát a lakosság csökkenése nem befolyásolta). Így a közgyűlés ősszel már a 19 egyéni mandátumot nyerő és a nyolc kompenzációs listán bejutó képviselővel alakulhat meg.

A pártokat ugyan levélben értesítették arról, hogy eggyel kevesebb mandátum lesz a városban, de a választókerületek átrajzolásának előkészítésébe nem vonták be őket. A törvény alapján a választási iroda – Miskolcon Alakszai Zoltán jegyző a vezetője, tagja még az aljegyző – lényegében maga dönthet a választókerületekről. Előzetes véleményt ugyan kell kérnie a helyi választási bizottságtól, de annak állásfoglalása nem köti.

Elbuktatták a miskolci irodamonstrumot | Magyar Hang

Az önkormányzaton és a megyei kormányhivatalon átmentek a belvárosi monstrum tervei, Pest megyében parancsoltak „megálljt” a megaberuházásnak.

Alakszai Zoltán egyébként 2016 decembere óta Miskolc jegyzője, azt megelőzően – derült ki a városháza egyik, a Népszavának írt tájékoztatásából – Kriza Ákos fideszes polgármester kabinetvezetője volt. Akkor ezzel magyarázták, miért kapott 2016-ban egy hónapi jegyzői munka után máris 1,4 millió forintos jutalmat. Alakszai Zoltán – akinek az édesanyja fideszes színekben 1998-tól a város alpolgármestere volt – egyébként a városi közlekedési vállalat, az MVK felügyelőbizottságának is tagja a cégadatok szerint.

A szóban forgó választókerület jelenlegi képviselője 25 éve az MSZP-s Bartha György, aki 1994 óta valamennyi választást megnyert a körzetben. Annak ellenére is, hogy amióta fideszes városvezetés van Miskolcon, már harmadszor válik „áldozatává” a helyi körzetek átalakításának. 2010-ben, amikor az Országgyűlés fideszes kétharmada csökkentette a képviselő-testületek létszámát, azt az ő választókerülete is jelentősen megsínylette. Akkor a város nyugati felén található Kilián-lakótelepi választókerületét nemcsak szétválasztották, hanem a maradék részhez hozzácsaptak egy jobbra húzó kertvárosi részt is. Ezzel együtt is 2010-ben, majd – miután a szintén bázisának számtó Bükkszentlászlót is leválasztották a körzetről – 2014-ben csak megszorongatni tudták a képviselőt.

Bartha György – aki tudomása szerint a megyei jogú városokban egyedüliként nyerte meg hat cikluson át folyamatosan a körzetét – érdeklődésünkre azt mondta, az előzmények alapján nem lepte meg, hogy miután másként nem ment, adminisztratív eszközökkel számoltak le vele. Ám szerinte egyenesebb lett volna, ha az őszi választáson próbálják meg legyőzni. Azt, hogy 25 éve mindig elvitte a körzetét, azzal magyarázta, hogy a képviselőséget szolgálatnak tekinti. – A lakók ismernek, a telefonszámom nyilvános, hétvégén is elérhető vagyok. Fogadóórák mellett máskor is megtalálnak az emberek. Nem lehet persze mindenki megelégedésére tenni, de a fejlesztési tervek többsége találkozik a lakók többségének véleményével – fogalmazott.

Mindenki kukája Miskolc szívében: az ablakon dobálják ki a szemetet a toronyházból | Magyar Hang

Apartmanház lehet a város legmagasabb épületéből, ahol az utóbbi időben egyre gyakoribb vendég a rendészet. Riport.

Azt, hogy a szocialista párt színeiben indult, nem érezte hátránynak egy alkalommal sem, mivel szerinte az emberek kevéssé a párthovatartozás, mint az elvégzett munka alapján értékelnek. Kíváncsiak voltunk arra is, mennyiben más most közgyűlési ellenzéki képviselőként dolgozni, mint 1994 és 2002 között, amikor Kobold Tamás személyében szintén jobboldali (előbb KDNP, majd Fidesz-KDNP) vezetője volt a városnak.

Bartha szerint Kobold alatt kevéssé dolgoztak az ellenzékiekkel szemben, az „elmúlt kilenc évben tapasztalt kis és nagy aljasságok tömkelegét nem kellett átélni”. Előfordult – tette hozzá –, hogy a körzetben élők igényeinek hangot adva a költségvetésben módosító javaslatot fogadtak el. Bartha György leszögezte: a HVI határozata ellen fellebbezni fog. A fellebbezési kérelmet április 13-ig nyújthatja be. Egyébként dacára annak, hogy megszűnt a körzete, tervei szerint indul a választáson. A fellebbezés eredményétől függően derül ki, melyik körzetben.

Egy az egy ellen

Bár a nevek és személyek még nem nyilvánosak, egyre kevesebb a kérdőjel az induló jelöltek körül Miskolcon. Információink szerint ugyan a fideszes Kriza Ákos polgármester indulása egy ideig kétséges volt, úgy tűnik, ismét ő lesz a Fidesz jelöltje. Az ellenzéki oldal Miskolcon is egy kihívóban gondolkodik.

Úgy tudjuk, a megegyezés nagy vonalakban megszületett, jó úton vannak afelé, hogy megtalálják a minden oldal számára elfogadható városvezető-jelöltet; a pártok integratív és miskolci civil lokálpatriótaként ismert személyben gondolkodnak. A Republikon elemzése Miskolcot is olyan városnak tartja, ahol verhető a Fidesz. Négy éve az ellenzéki szavazatok megoszlottak a baloldal által támogatott civil jelölt, Pásztor Albert korábbi rendőrkapitány és a jobbikos Jakab Péter között, így Kriza 42 százalékkal is nyerni tudott.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/14. számában jelent meg, 2019. április 5-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/14. számban? Itt megnézheti!