Németh Zsolt szerint Orbán Viktor Európa-párti beszédet mondott Tusványoson

Németh Zsolt szerint Orbán Viktor Európa-párti beszédet mondott Tusványoson

Tusnádfürdő, 2022. július 23.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (k) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tabudöntögető megállapítások hangzottak el Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői előadásában – többek közt erről beszélt a fideszes Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a kormánypárti Hír TV-n. 

A felvetésre, hogy az ukrán külügy vagy például a Mazsihisz éles kritikával illette Orbán beszédét, Németh azt mondta: „Ezek a kritikák mindig borítékolhatók, hiszen vannak ennek a gondolkodásnak hívei, nagyon sok elismerő szót is lehet ilyenkor találni, és vannak kritikusai is. Mindig így szokott lenni. A tusványosi beszéd az éves irányadó beszéde a magyar miniszterelnöknek, de fontosnak tartom, hogy ezeket a kritikákat, ezeket hallgassuk meg, találjuk meg a megfelelő válaszokat rá, mert nagyon sokszor félreértésből fakadnak – mondta. 

 – Egy Európa-párti beszédet hallhattunk és azt a célt szolgálja, hogy immáron az elkövetkezendő időszakban próbálja felülvizsgálni Európa a saját megközelítését, egy újratervezésre van szükség a háború kérdésében és Orbán Viktor ebben a kérdésben próbált a maga részéről hozzászólni ehhez a kérdéskörhöz – mondta.

Orbán Viktor idei beszéde hazai, de nemzetközi felháborodást is kiváltott, miután „kevert fajokról” értekezett Tusványoson. Többek közt azt mondta, hogy a magyarok egymással hajlandók keveredni, „de nem akarnak kevert fajúvá válni”. A Mazsihisz szerint a beszéd komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségben, a román külügyminiszter szerint pedig elfogadhatatlanok Orbán Viktor fajokkal kapcsolatos szavai. Arról Németh Zsoltot nem kérdezték, hogy egyetért-e Orbán Viktor „kevert fajokkal” kapcsolatos kijelentéseivel.