Népszava: Orbán Viktor berendelte Kásler Miklóst, Havasi Bertalan cáfol

Népszava: Orbán Viktor berendelte Kásler Miklóst, Havasi Bertalan cáfol

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet épülete (Fotó: Kardio.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava csütörtöki számában írta meg, hogy információi szerint meghalt az Országos Kardiológia Intézet elbocsátott szívsebészének, Székely Lászlónak egyik műtétre váró betege. Július közepén vizsgálták meg az intézetben. Ekkor kiderült, hogy speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége. Székely doktor elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, már a szívsebész elbocsátása zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg.

Az intézmény igazgatója csütörtök délután viszont tagadta ezt, sőt, Székely Lászlót hibáztatta (neve említése nélkül) az intézmény honlapján megjelent közleményében. „A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben nem maradt el egyetlen programozott műtét sem. A szóban forgó beteg sajnálatos módon a salgótarjáni kórházban halálozott el. A GOKI teljes dokumentációját áttekintve, 2018. 07. 30-án kereste fel az intézményt, ahol diagnózishoz jutottak. A beteg korábbi sorsáról a GOKI-nak semmilyen további információja nincs. Ha a beteget a szóban forgó orvos mégis megvizsgálta, a további teendőkre nézve semmilyen dokumentációt nem készített, azokat nem adta át, így nem tudott róla gondoskodni.

A beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. Róla a volt kolléga nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd róla távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni. A betegről emiatt a GOKI-nak nem volt és nem is lehetett tudomása” – írta Andréka Péter.

A Népszava ugyanakkor megkereste Székelyt, aki azt mondta: egy levél és több tanú is igazolja annak ellenkezőjét, mint amit a főigazgató állít. Mint mondta, írásban referált három betegről, külön felhívta rájuk a figyelmet. Tény, hogy a szeptember 25-i keltezésű levélen nem ő, hanem Ender Gábor kollégája neve szerepelhetett miután ő, azonnali eltávolítása miatt addigra már nem férhetett hozzá a betegei dokumentációjához. E levél átadásának tanúi is voltak – mondta Székely László. A levelet később be is mutatta a Népszava.

A Népszava úgy tudja, az ügy miatt a kormányfő péntek délelőttre berendelte Kásler Miklóst. Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke pénteken közleményben cáfolt: „A miniszterelnök nem »rendelt be« senkit. Ma nem szerepel a programjában megbeszélés Kásler Miklóssal.”

Az e heti Kötöttfogásban is téma volt Kásler Miklós sorsa és Székely László elbocsátása:

Kötöttfogás 9. adás - Parázs vita volt

A 2018. október 3-i adás. Műsorvezető: Dévényi István. Résztvevők: Mészáros Imre, Csintalan Sándor, Lukácsi Katalin, Pörzse Sándor. Témák: - MTA - letiltott előadások - Lemondott az államtitkár - mi lesz Kásler sorsa? - Ellenzéki körkép: szétesőben az LMP, nemzeti ellenállást hirdetett a Jobbik Kérjük, támogassa a műsort, hogy fennmaradhasson!

A Népszava korábban azt is megírta: az, hogy Székely doktort nem vették vissza, miniszteri döntés volt – ez volt az egyik ügy amiben összekülönbözött Kásler Miklós és a frissiben lemondott Nagy Anikó, államtitkár. Az egészségügyért felelős államtitkár ugyanis sikeresen közvetített Székely László szívsebész ügyében a főorvos és a kardiológia intézet vezetése között, ennek eredményeként december végéig megoperálhatta volna a műtétre váró betegeit az elbocsátott sebész, de a miniszter személyesen megtiltotta a főigazgatónak, hogy visszalépjen az azonnali hatályú fölmondástól.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.