Népszava: Titoktartásra kötelezik az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat

Népszava: Titoktartásra kötelezik az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat

Orvosok. Képünk csak illusztráció (Fotó: Hush Naidoo Jade Photography / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Munkaszerződésük aláírásával egyben titoktartási kötelezettséget is kell vállalniuk az új ügyeleti rendszerben dolgozó háziorvosoknak – tudta meg a Népszava. Az új rendszer februártól elsőként Hajdú-Bihar megyében indult el, márciustól pedig Győr-Moson-Sopronban és Szabolcs-Szatmár-Beregben is élesítik.

Mint írták, a titoktartási kitétel rögzíti, hogy az érintettek a tudomásukra jutott orvosi, szolgálati titkot, bizalmas információkat csak „a mentőszolgálat érdekkörében” használják fel, és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hozzájárulása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra. Ez ugyanakkor nem zárja ki, hogy a feladatellátással kapcsolatban a háziorvosok a kamarához vagy a szakszervezethez forduljanak.

A lap arról értesült, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportja is kifogásolta a záradékot, de hiába. Keresték az ügyben az OMSZ-ot, de értékelésük szerint csak formális választ kaptak onnan, amiben a szervezet az amúgy is érvényes és az orvosi létből következő titoktartásra tértek ki.

A Népszava úgy tudja, van olyan korábban ügyeleti feladatot ellátó orvos, aki a titoktartási kötelezettség miatt mostantól nem fog ügyelni.