Niedermüller Péter újraindul

Niedermüller Péter újraindul

Niedermüller Péter (Fotó: Niedermüller Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újraindul 2023-ban a VII. kerületi polgármesteri posztért és pátja, a DK támogatja ebben – mondta Niedermüller Péter a Telexnek adott interjújában. „Hogy aztán ez közös ellenzéki indulás lesz-e, az már más kérdés. Egyelőre tárgyalások sincsenek, de azok nem is az én szintemen fognak eldőlni, a pártvezetőknek kell megegyeznie. Azt viszont nyugodtan kijelenthetem, hogy a DK nem fog lemondani a VII. kerületről” – mondta. Arról is beszélt hogy teljesen biztos benne, hogy a pártjában hosszabb távon Szücs Balázs alpolgármesterben gondolkodnak, azért is hívták át a Párbeszédből. Hozzátette, ha nem sikerül megegyeznie a pártoknak a VII. kerületben, akkor rendben van, legyen előválasztás. Arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök képben van a kerületet illetően, olyan 10 naponta szoktak beszélni.

Kérdezték arról is, hogy Gyurcsány mintha nem lenne elégedett Karácsony teljesítményével. Erre úgy reagált, hogy hihetetlen nehéz dolga van Karácsony Gergelynek. „A főpolgármester minden erőfeszítése arra irányul, hogy a többséget sikerüljön az általa fontosnak ítélt ügyek mellé állítani. Azt gondolom, hogy sokkal hatékonyabban ezt nem lehetett volna menedzselni” – mondta ezzel kapcsolatban. Hozzátette, ő nem tud arról, hogy ebben a pillanatban a DK-ban lenne valaki, aki a főpolgármesterséget ambicionálja. „Nem látom a szándékot sem a DK-ban, hogy felépítsenek egy ellenjelöltet. Lehet, hogy van ilyen, de hogy ez még a DK-n belül sem nyilvános, az olyan biztos, mint hogy itt ülök.” Szerinte az, hogy Gyurcsány a Partizánnak azt mondta, nem automatikus Karácsony Gergely támogatása, egy óvatos megfogalmazás, ami azt is jelenti, hogy lesznek még további tárgyalások a DK vezetői és a főpolgármester között.

Beszélt a kormány rezsitámogatásáról, amelyet a budapesti DK-s kerületek közül egyedül az övé kapott meg (a többiek nem egyeztettek, közösen akartak tárgyalni). „Kaptunk 300 millió forintot, de ezzel egy időben 600 millióra nőtt a szolidaritási hozzájárulásunk. Ha úgy vesszük, „csak” 300 millióval kell több adót fizetnünk. ... Azt kell mondjam, hogy persze jó a 300 millió, de valójában fel sem tűnik a nagy egészben. Nagyságrendileg 40 milliárdos a kerület éves költségvetése, ha az összes önkormányzati intézményt beleszámítjuk, 1,2-1,3 milliárd forinttal nőttek a kiadásaink az elszálló energiaárak miatt” – fogalmazott.

A tárgyalás menetéről pedig ezt mondta: „Az ősz elején kaptunk egy levelet, hogy készítsünk takarékossági tervet. Azt szerintem minden kerület elküldte, mi egészen biztosan. Az öt DK-s kollégám aztán leegyeztette egymás közt, hogy ők közösen akarnak részt venni a tárgyaláson, de nekem akkor már volt időpontom. Néhány órával a találkozó előtt szóltak, én meg úgy voltam vele, hogy olyat nem játszunk, hogy az utolsó percben lemondom. Azt pedig csak nagyon halkan teszem hozzá, hogy én nem egészen értem, miért kellett volna közösen menni. Ne vegyék önfényezésnek, de nekem biztosan van annyi integritásom, hogy olyat nem csinálok, ami a felfogásommal ellentétes. Nyugodt szívvel le tudok ülni Láng Zsolttal tárgyalni, és ebből még nem következik az, hogy egyetértenék a politikai nézeteivel. Én ezt nem morzsáknak, könyöradománynak tekintem, inkább úgy fogom fel, hogy sikerült valamit visszaszerezni mindabból, amit az elmúlt években elvettek tőlünk. A kollégáimnak is megmondtam, hogy én legközelebb is így fogok eljárni.” Arra a kérdésre, hogy mit szóltak ehhez a pártjában, úgy válaszolt, hogy nem mondja, hogy mindenki boldog volt emiatt, de éles kritika nem hangzott el. A DK-központból semmifajta visszajelzést nem kapott, se pozitívat, se negatívat. Ehhez hozzátette, hogy neki mindig megvolt az a lehetősége, hogy bizonyos dolgokban másként viselkedjen, mint a DK fő irányvonala, és emiatt soha semmiféle retorzió nem érte.

Az interjúban beszélt arról is, hogy van egy álma: azt szeretné, hogy Belső-Erzsébetvárosban megszűnjön az átmenő autóforgalom. Pártjával ellentétben egyértelműen kiállt a körúti bringasávok mellett, és azt szeretné, hogy pár év múlva ne nagyon legyenek autók a belvárosban. A kocsmaturizmusról is hosszan beszélt, szerint kezdeni kell vele valamit.