Nők 40: Semjén Zsolt és Gulyás Gergely már be is nyújtotta a transzellenes törvénymódosítást

Nők 40: Semjén Zsolt és Gulyás Gergely már be is nyújtotta a transzellenes törvénymódosítást

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke beszédet mond a Nimród 111 címû fotókiállítás megnyitóján a Vajdahunyad-várban 2023. június 6-án. (MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását kezdeményezi Semjén Zsolt (KDNP) és Gulyás Gergely (Fidesz): a kormánypárti politikusok rögzítenék, hogy kizárólag azokat illeti meg a „nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultság, akik 40 évig nőként dolgoztak.

Az MTI beszámolója szerint az Országgyűlés honlapján csütörtökön közzétett törvényjavaslat szerint a módosítás egyértelművé teszi azt, ami „a jogalkotó eredeti szándéka és a józan ész alapján” eddig sem volt kétséges, hogy a „nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultság azokat illeti meg, akik 40 évig nőként dolgoztak, illetve vették igénybe azokat a társadalombiztosítási jogosultságokat, amelyeket a magyar állam gyermekvállalás esetén a nőknek biztosít.

A javaslat indoklásában kiemelték: az Alaptörvény egyértelműen rögzíti, hogy Magyarország a születési nemet tartja számon. Ezért eleve nem lehetséges semmilyen a biológiai determinációval ellentétes változás figyelembevétele, de még a magyar szabályozástól idegen, a nemváltást szinte már tetszés szerint lehetővé tévő országokban is elképzelhetetlen, hogy egy, a nők társadalomban játszott kiemelkedő szerepét elismerő jogosultság visszaélésszerűen járhasson azoknak is, akik adott esetben férfiként 39 év munkaviszony után hirtelen nőnek érzik magukat.
Kitértek arra is, hogy a módosítást a folyamatban lévő és a megismételt eljárásokban is alkalmazni kell.

Az ügy előzménye, hogy szerdán még Selmeczi Gabriella, a Fidesz frakcióvezető-helyettese nyilatkozott úgy a Magyar Nemzet néven megjelenő lapnak, hogy a transz nők megcsúfolják a nők kedvezményes nyugdíjazási lehetőségét, ami a politikus szerint az LMBTQ-propaganda létezését bizonyítja. A fideszes politikus annak apropóján nyilatkozott úgy, hogy a Veszprémi Törvényszék a minap azt az ítéletet hozta, ami szerint a transz nőket is megilleti a „Nők 40” nevű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. Emiatt a képviselőnő a bíróság döntését provokációnak nevezte és az „LMBTQ-propagandával” hozta összefüggésbe. – A Fidesz–KDNP frakciószövetségnek változatlanul az az álláspontja, hogy csak biológiai nemek vannak. Felháborító, hogy Magyarországon van olyan bíró, amelyik ilyen ítéletet tud hozni – jelentette ki a lapban.

Az ügy az ellenzéket is megosztotta. A Momentum például az Országos Sajtószolgálaton keresztül is kiadott egy közleményt, amelynek címe szerint a „Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoport kiáll a bíróságfüggetlenség mellett”. Arról írtak, hogy üdvözölik a Veszprémi Törvényszék döntését, s elítélik Selmeczi Gabriella nyilatkozatát. A közleményt a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd is aláírta. Az LMP azonban egyértelműen nem tartott a többi ellenzéki párttal az ügyben, a Jobbik pedig nem reagált lapunk megkeresésére.