Novák Katalin már a Sándor-palotában kezdett – kiemelt fontosságú rendezvény lesz a beiktatása

Novák Katalin már a Sándor-palotában kezdett – kiemelt fontosságú rendezvény lesz a beiktatása

Áder János leköszönő államfő fogadja Novák Katalin új köztársasági elnököt a Sándor-palotában 2022. május 10-én. (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden lépett hivatalába Novák Katalin, ám a köztársasági elnöki beiktatása május 14-én, szombaton lesz. Egy hétfői rendelettel a kormány kiemelt fontosságú állami eseménnyé nyilvánította a szombati beiktatási ceremóniát.

A Kálvin téri református templomban istentisztelettel kezdődik a beiktatás, az ünnepi beszéd a Kossuth téri díszceremónián hangzik el. A katonai tiszteletadás után – mások mellett – fellép Rúzsa Magdolna énekes és Balázs János zongoraművész. A Sándor-palotában pedig nyílt napot tartanak ekkor. 

Rogán Antal propagandaminiszter irányításával bevonják a szervezésbe a honvédelmi minisztert, a belügyminisztert, a külgazdasági és külügyminisztert, az emberi erőforrások tárcavezetőjét, sőt, az agrárminisztert is. 

A Sándor-palota hivatalvezetői tisztségét Ekler Gergely korábbi államtitkár tölti be, az államfő kabinetfőnöke pedig Schanda Tamás lett. Novák Katalint március 10-én választotta meg öt évre az Országgyűlés, több mint kétharmados többséggel, így első ízben lesz női köztársasági elnöke Magyarországnak. Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. 

Novák közgazdászként végzett Budapesten, valamint itthon és külföldön is folytatott jogi tanulmányokat; emellett beszél angolul, németül és franciául is. Pályáját a Külügyminisztériumban kezdte, majd 2014-ben család- és ifjúságügyért felelős államtitkár lett az Emberi Erőforrások Minisztériumában. 2017-ben a Fidesz egyik alelnökévé választották, 2018-ban országgyűlési képviselő lett, majd 2020-tól családokért felelős tárca nélküli miniszterként dolgozott tavaly év végéig.

Akárcsak Áder Jánost, Novák Katalint is a Fidesz jelölte a posztra. Volt olyan fideszes kongresszus, amelyen Novák Katalin Orbán Viktor nevének kezdőbetűivel, jobban mondva, OV'22 felirattal ellátott fülbevalót viselt. Az őt ért támadásokra az Indexnek adott interjúban azt mondta: „Akik azt mondják, én csak egy bábu leszek ebben a tisztségben, valójában nem engem, hanem a nőket becsülik le. Nem feltételezik, hogy egy nő önálló döntésekre képes, szuverén közéleti szereplő lehet.”

Az MTI tudósítása szerint kedd reggel Áder János leköszönő államfő a Sándor-palota bejáratánál fogadta az új köztársasági elnököt, majd együtt vonultak be az államfői rezidenciába, később együtt mentek be az elnöki irodába és léptek ki a Sándor-palota teraszára.

Hétfőn este a Magyar Honvédség ünnepélyes keretek között köszönt el Áder János távozó köztársasági elnöktől, aki 10 éven keresztül államfőként a hadsereg főparancsnoka is volt.