Az ellenzék szerint Orbán bábját nem követheti egy másik, Kocsis Máté a Fidesz morális fölényéről beszél

Az ellenzék szerint Orbán bábját nem követheti egy másik, Kocsis Máté a Fidesz morális fölényéről beszél

Orbán Viktor, Novák Katalin és Varga Judit. (Fotó: Török Gábor elemez Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány perccel Novák Katalin, majd Varga Judit lemondása után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője köszönte meg a két politikus munkáját a tőle már megszokott baloldalozós, gyurcsányozós, guruló dollározós, antifázós, budapestezős posztban, de az ellenzéki pártok reakcióira sem kellett várni sokáig.

Kocsis: Gyurcsány, guruló dollárok, budapesti korrupció és a morális fölény

– Novák Katalin és Varga Judit felelősségteljes döntést hozott, amit tiszteletben tartunk. Eddigi munkájukért hálásak vagyunk nekik, és köszönjük, hogy miként munkájuk során, úgy ma is a közösség érdekeit tartották szem előtt. Lemondásuk annak bizonyítéka, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következménye, a baloldalon a bűnöknek sincs – fogalmaz Kocsis Máté a Facebook posztjában, amelyet 17.36-kor, tehát Varga bejelentése után alig két perccel tett közzé.

A kormánypárti frakcióvezető ezt követően némileg hosszabban politikai ellenfelei ekézésébe kezdett: „Az őket képmutató módon támadó baloldalt ugyanis még ma is az a Gyurcsány Ferenc vezeti, aki 2006-ban lovasrohamot vezényelt a honfitársai ellen és egy zsidó családtól ellopott villában él. A baloldalon nem kért senki bocsánatot a választók patkányozásáért, a lámpavasazásért, a választók sértegetéséért, ahogy nincs következménye a budapesti korrupciónak, a guruló dollároknak, az antifa vérontásnak és lényegében semminek, ami kiderül róluk” – fogalmazott, majd sorait azzal zárta, hogy Novák és Varga döntése „erről a morális különbségről tesz tanúbizonyságot”.

Szabó Tímea: a Fidesz a kiszolágltatott gyermekek bántalmazóinak rendszere

Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek ügyvezető társelnöke szintén a Facebookra kitett videóban kommentálta a Novák Katalin lemondását. (Követelte Varga Judit közéletből való távozását is, ez idő közben bekövetkezett, amit a párt egy írásos kiegészítés formájában üdvözölt.) Szabó kifejtette: K. Endre kegyelme nem rendszerhiba, hanem a rendszer lényege. „A Fidesz a kiszolgáltatott gyermekeket bántalmazók rendszere” – fogalmazott. Megismételte, hogy pártja Btk-módosítást nyújt be, amely azt célozza, hogy ne csak a pedofil elkövetőket, de segítőiket is tiltsák el örökre hivatásuk gyakorlásától. „Nemcsak az a pedofil bűnös, aki gyerekeket erőszakol meg. Mindenki bűnös, aki ezeket a bűnöket fedezi. Ezért az egész Fidesz bűnös. Novák Katalin lépése az első, de nem lehet az utolsó” – fogalmazott Szabó Tímea.

aHang: az emberek tiltakozása célt ért

Novák lemondását üdvözölte az aHang is. A szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében hangsúlyozta: több mint 22 ezer ember követelte az államfő távozását, és üzenték meg a kormánynak, valamint az Országgyűlés tagjainak, hogy a köztársasági elnök cselekedetére nincs bocsánat. „A hatalom átlépett egy vörös vonalat. Azt hitték, bármit megtehetnek következmények nélkül, de az emberek tiltakozása ezúttal célba ért. Novák Katalin azonban csak a jéghegy csúcsa, mindenkinek, aki részt vett ebben a szégyenteljes cselekedetben, távozni kell a közéletből. Mert arra, amit tettek, nincs bocsánat!”– foglalta össze az ügy kapcsán Szalóki Viktor, az aHang szóvivője. A szervezet azzal zárta a közleményét, hogy ez az ügy ismételten rávilágított arra, hogy kizárólag akkor lehet nyomást gyakorolni erre a rendszerre, ha minél többen és minél hangosabb állunk ki. Ezért folytatni fogják a tiltakozást mindaddig, amíg minden érintett le nem mond a pozíciójáról.

Közvetlen államfőválasztást követek a DK

A DK azt kezdeményezi, hogy közvetlenül az emberek döntsenek az új köztársasági elnökről! – írta Facebook-bejegyzésében Dobrev Klára. „Magyarország három legutóbbi köztársasági elnökéről is Orbán Viktor döntött. Kettő még a hivatali ideje lejárta előtt megbukott, a harmadik pedig csak súlytalan aláírógépként működött, egy pillanatig sem betöltve a köztársasági elnök valós szerepét. Azért, hogy ez ne történhessen meg újra, az Árnyékkormány programjával összhangban azt kezdeményezzük, hogy ne Orbán Viktor és az Országgyűlés, hanem az emberek döntsenek az új köztársasági elnök személyéről, ahogy ez Európa legtöbb országában is kitűnően működik” – közölte a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa.

– Az ehhez szükséges javaslatot benyújtjuk a parlamenthez, a közvetlen köztársaságielnök-választás költségeinek minimalizálásáért pedig azt javasoljuk, hogy ez a választás is június 9-én, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokkal egy időben legyen. Ezzel párhuzamosan pedig aláírásgyűjtést is indítunk a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett, hogy minél több magyar ember támogatását szerezzük meg. Nem szabad megengedni Orbánnak, hogy ismét ő válasszon – írta az EP-képviselő.

A Jobbik, a Momentum és a Mindenki Magyarországa Néppárt is közvetlen államfőválasztást követel

A Jobbik szintén üdvözölte Novák Katalin lemondását. A párt közleményében egyben azt szorgalmazzák, legyen olyan köztársasági elnöke hazánknak, aki valóban megtestesíti a nemzet egységét, ezért az államfő közvetlen megválasztását követelik. „Elég volt abból, hogy a Fidesz elnöke, Orbán Viktor saját hűséges pártkatonáit ülteti az egyik legfontosabb főméltóság tisztségébe, a köztársasági elnöki székbe. Követeljük, hogy köztársaságielnök-jelöltek közvetlenül mérettessék meg magukat. Bízunk benne, hogy Orbán ugyanolyan rekordsebességgel jelenti be az Alaptörvény-módosítást ebben a kérdésben is, mint ahogyan néhány nappal ezelőtt Novák Katalin segítségére sietett, mindhiába” – áll a közleményben, amely szerint a politikai felelősség Novák és Varga „főnökét”, Orbán Viktort terheli.

– A Mindenki Magyarországa Néppárt és a magyar emberek nevében követeljük, hogy Novák Katalin köztársasági elnök utódját ne a Fidesz, hanem a nép válassza meg. Azt is követeljük, hogy hozzák nyilvánosságra az összes Fidesz-kegyelemben részesített bűnöző nevét és a kormány fordítson az eddigieknél nagyobb figyelmet a szociális és gyermekvédelmi területre – írta a Márki-Zay Péter nevében kiadott közleményében a párt. „Üdvözöljük Novák Katalin döntését, amely helyes lépés, de nem elegendő. Novák Katalin nem egy véletlen hiba miatt mondott le, hiszen pontosan tudta, mit csinál. Varga Judit lemondása elkésett volt - neki a Schadl-Völner ügyben a vádlottak padján a helye. A valódi felelős mindkettőjük főnöke Orbán Viktor, akinek az utasításait követik betűről betűre, szóról szóra. Jellemző, hogy Novák csak a szavazóktól kért bocsánatot, és nem az áldozatoktól” – olvasható a közleményben.

– Követeljük, hogy hozzák nyilvánosságra az összes Fidesz-kegyelemben részesített bűnöző nevét! Hány pedofilt és terroristát engedtek még szabadon? Követeljük, hogy a kormány fordítson az eddigieknél nagyobb figyelmet a szociális és gyermekvédelmi területre, hogy megelőzze a bicskei, vagy éppen a még Böjte Csaba hálózatában is előforduló visszaéléseket! Gyermekeinket csak akkor tudhatjuk biztonságban, ha nemcsak Novák Katalin, de a maffiaállam valamennyi felelős politikusa távozik a közéletből! – húzta alá az MMM.

A Momentum politikusai a Sándor-palota elé meghirdetett tüntetésen mondták el véleményüket. Bedő Dávid országggyűlési képviselő elmondta: a Momentum kezdeményezi a közvetlen államfőválasztást, mert a Fidesz által jelölt köztársasági elnökök sorra megbuknak – morálisan és politikailag is. Donáth Anna pártelnök azt mondta, hogy a lemondások azt üzenik, hogy igenis van ráhatásunk arra, hogy mi történik Magyarországon. Igenis félnek az emberek dühétől. Hozzátette: Novák lemondott, de nem azért, mert megszólalt a lelkiismerete, hanem mert a Karmelitából ráparancsoltak. Novák megpróbált amögé is bújni, hogy milyen nehéz nőként a politikában. „Valóban nehéz, de nem azért, amit ő mond. Ő nem nőként, emberként volt képtelen megőrizni az integritását. Ennek az országnak szüksége van erős női politikusokra, mint például Solt Ottilia vagy Kósáné Kovács Magda, de nem olyan példákra van szükségük, mint Novák vagy Varga Judit” – fogalamzott. Hozzátette: Orbán Viktor most két nő szoknyája mögé bújt, de továbbra is magyarázattal tartozik.

Az MSZP szerint Novák és Varga után Orbánnak is vállalnia kell a felelősséget. Mint közlemnyükben írták, „Novák Katalin lemondásával és Varga Judit visszavonulásával vállalta a felelősséget tettéért, ám ennyivel nem zárul még le a történet. Helyre kell állítani a köztársasági elnöki intézmény tényleges funkcióját, azt, hogy kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Orbán bábját nem követheti egy másik a pozícióban: válasszunk közvetlenül köztársasági elnököt! Az ügy még azért sem zárulhat le ennyivel, mert nem Novák Katalin és Varga Judit az egyetlen felelős. Fel kell állítani az MSZP által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottságot, aminek feladata a kegyelmi és az ellenjegyzési gyakorlat felülvizsgálatamellett e konkrét ügy teljes körű feltárása”.