„Nyíltan környékezi” a Fideszt és az ellenzéket is Magyar Péter

„Nyíltan környékezi” a Fideszt és az ellenzéket is Magyar Péter

Magyar Péter a Kossuth téren tartott tüntetésén 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar politikai életben rég nem látott tömeget mozgatott meg Magyar Péter szombati, Nemzeti menet és demonstráció elnevezésű rendezvénye, ám a nagy bejelentések elmaradtak: nem derültek ki újabb részletek arról, hogy kik állhatnak majd Magyar Péter mellett a mozgalom és a leendő párt vezetésében, ahogyan az sem, milyen párt színeiben indulhat el frissen alapított mozgalma az európai parlamenti választásokon. A kormánypárt holdudvarából kiugrott jogász a politikai programjáról sem árult el olyan konkrétumokat, amelyek ne hangzottak volna el már korábban.

Nem robbantott atombombát

– Nagyon hiányzik Magyar Péternek, hogy minél hamarabb bejelentse ennek a pártnak a nevét, hiszen az EP-választáson nagyon sok múlik számára. Ha a mostani lendületet sikerrel használja ki, akkor 10-20 százalékos eredményt is elérhet, és teljesen átrendeződik az ellenzéki térfél, elfelejthetjük a ma ismert pártrendszert. Ha viszont nem, akkor bőven előfordulhat, hogy az elkövetkező két évben beleszürkül az ellenzéki mezőnybe. Nekem a nyilatkozataiból úgy tűnik, tudatában van ennek a problémának – mondta a Magyar Hangnak Ember Zoltán, az Iránytű Intézet elemzője. Szerinte támogatói azt is várhatják Magyar Pétertől, hogy az önkormányzati választás kapcsán mondjon valamilyen konkrétumot, akár például azt, hogy melyik főpolgármester-jelöltet tartja támogathatónak. Magyar Péter szombati beszédében az önkormányzati választás kapcsán arra biztatta az összegyűlteket, hogy civil, párton kívüli jelölteket juttassanak be szavazatukkal minél nagyobb számban az önkormányzati képviselői és polgármesteri székekbe. 

Rajnai Gergely viszont nem tartja feltétlenül kulcskérdésnek, hogy Magyar Péter szombaton nem jelentette be, milyen párt neve alatt indulhat el most alakuló mozgalma az európai parlamenti választáson. – Ez technikai kérdés, és valószínűnek tartom, hogy Magyar Péter talál majd megfelelő pártot – vélekedett a Méltányosság Politikaelemző Központ politológusa. Fontosabb kérdésnek tartja, hogy Magyar Péter beszéde nem tartalmazott érdemi, új politikai programpontokat a korábban mondottakhoz vagy akár az általános ellenzéki követelésekhez képest. Az elemző szerint ez tudatos stratégia is lehet, és Magyar Péter előnyt is kovácsolhat belőle, sőt: úgy véli, hogy kifejezetten jó taktika lenne a részéről, ha az EP-választásig egyáltalán nem jönne elő érdemi programmal. A politikus célja jelenleg az, hogy minél több, a Fidesztől és az ellenzéktől is elidegenedett, vagy semleges szavazót begyűjtsön, ha viszont olyan kijelentéseket tett volna, amelyek ideológiai töltetűek, és amelyekről érdemi vitát lehet folytatni, máris lennének olyan szavazók, akiket ezek miatt a viták miatt elveszít. Amennyiben ez stratégia Magyar Péter részéről, az nem volna példa nélküli. – Két-három évente feltűnik a régió valamelyik országában egy politikán kívülről, vagy a politika pereméről érkező szereplő, aki Magyar Péterhez hasonlóan pozicionálja magát. Azt állítja, hogy adott országot korrupt és alkalmatlan politikusok vezetik, de ő képes rendbe tenni a politikát. A választók pedig azt látnak bele, amit szeretnének, és a tapasztalatok szerint ezzel a stratégiával pillanatok alatt 10-20 százalékos támogatottságot lehet összeszedni – magyarázta a politológus. Rajnai Gergely emlékeztetett: az LMP is azzal az üzenettel lépett a politika színpadára, hogy „lehet más a politika”, és ezzel azonnal képes volt megfogni tíz százaléknyi szavazót – amikor konkrétabb lett az LMP politikájának tartalma, és a szavazók jobban megismerték azt, ez a támogatottság csökkent.

Ember Zoltán is úgy látja: egyelőre Magyar Péternek az áll érdekében, hogy minél több szabad vegyértékeket hagyjon nyitva a különböző irányból érkező potenciális szavazók felé. – Kezdetben a Momentum is ezt csinálta, de idő után mindenkinek muszáj besorolnia a politikai koordinátarendszerbe – mondta.

„Baloldalizás”: A Fidesz és a DK is saját táborát védi

Az elemzők úgy látják: miután Magyar Péter hangsúlyosan hadat üzent Orbán Viktor miniszterelnöknek és Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek is, mindkét politikai erő elkezdte saját táborát védeni. – Most már a DK is elkezdte érezni a veszélyt – utalt Nagy Attila Tibor politikai elemző Gyurcsány Ferenc vasárnapi Facebook-posztjára, amelyben a DK-t igyekezett elhatárolni Magyar Péter törekvéseitől. – Az bizonyos, hogy a DK további növekedése, ami az elmúlt években befagyott, most újabb akadály előtt áll. Sőt, az is elképzelhető, hogy Magyar Péter mozgalma lesz a vezető támogatottságú ellenzéki párt a június 9-i EP-választáson. Magyar Péter célja biztosan ez – mondta Nagy Attila Tibor. Abban azonban nem biztos, hogy Magyar Péter szombati beszéde alkalmas lett volna arra, hogy a DK-hoz kevésbé szorosan kötődő támogatókat csábítson el, szerinte ehhez több baloldali, szociáldemokrata üzenetre lett volna szükség.

Ember Zoltán szerint viszont alighanem nem volt véletlen, hogy az ilyen üzenetek elmaradtak. Az elemző arra hívta fel a figyelmet: Varga Judit kapcsolati erőszakkal kapcsolatos vádjai helyett, úgy tűnik, a „baloldalizás” kerül a kormánypárti kommunikáció középpontjába Magyar Péterrel kapcsolatban. – Ez hatékonyabb kampány lehet a Fidesz részéről, mint az eddigiek. A Fidesz-szavazótábor jelentős részének mégiscsak az az identitása, hogy ő jobboldali. A Magyar Péter családi életével kapcsolatos történet szövevényes, ellentmondásos, nehezen elmagyarázható, ráadásul része az a hangfelvétel is, amely kellemetlen a Fideszre nézve – mondta Ember Zoltán, aki úgy látja: Magyar Péter baloldaliként való megjelenítése jóval egyszerűbb üzenet, ráadásul már benne van a köztudatban, hiszen Fidesz már több mint húsz éve építi a „baloldal vs. jobboldal” történetet. – Ez hatékony fegyver lehet a Fidesz szavazók elszigetelésére. Valószínűleg Magyar Péter is érzékelte, hogy neki az a jobb, ha nyíltan konfrontálódik Gyurcsány Ferenccel, még akkor is, ha a tömegben biztosan lehettek DK-támogatók is – vélekedett az elemző.

Magyar „nyíltan környékezi” a Fideszt és az ellenzéket is

Rajnai Gergely szerint mérsékelt jelentősége van annak a kérdésnek, hogy kik lesznek Magyar Péter mozgalmának EP-képviselőjelöltjei, hiszen előreláthatóan legfeljebb 3-4 helyre számíthatnak az Európai Parlamentben, és a magyar választók kevésbé érdeklődnek az EP-képviselők munkája iránt. – Most fontosabb lehet neki, hogy ne olyanokat találjon, akik a mozgalma lejáratására alkalmasak – vélekedett.

Később, a belpolitikában, egy országgyűlési választáson már sokkal fontosabb lehet a jelöltek személye. Rajnai Gergely úgy látja, Magyar Péter számára valószínűleg csak rövid távú stratégia annak hangoztatása, hogy csak olyan szereplőkkel hajlandó együtt dolgozni, akik korábban nem vállaltak szerepet a magyar politikában. Szerinte nem is lenne kivitelezhető, hogy egy parlamenti választásra elegendő indulót találjon a politikán kívülről, nem beszélve arról, hogy ilyen esetben kiket nevezne meg például miniszter-jelöltjeiként.

– Mivel a DK-val egyértelműen szembeszállt a tüntetésen tartott beszédében is, jó esély van arra, hogy a DK-hoz kötődő politikusokat később sem venne be a mozgalmába. De a többi pártot, a Momentumot, a Jobbikot vagy az LMP-t illetően nem fogalmazott meg ennyire éles kritikát. Azt pedig egyértelműen kimondta, hogy a számít rá: a Fideszen belüli törésvonalak lemorzsolódáshoz fognak vezetni a kormánypártoknál. – Nyíltan környékezi a Fideszt és az ellenzéki oldalt is – értékelte az elemző, akit ezek után egyáltalán nem lepne meg, ha Magyar Péter később együttműködne egyes ellenzéki pártokkal, vagy lemorzsolódó fideszesekkel. Utóbbi elmondása szerint szintén egy nemzetközi politikából ismert forgatókönyv. – Gyakorta előfordul politikai-társadalmi válságok idején, hogy a domináns pártból lemorzsolódnak bizonyos politikusok, és az ellenzékhez csatlakozva végül meg is törhetik a domináns párt uralmát – mondta Rajnai. Szerinte nem zavarná Magyar Péter támogatóit, ha „Magyar Péterhez hasonló figurák” kerülnének elő a kormánypártokból vagy azok holdudvarából, hiszen – mint mondta – Magyar híveit az sem zavarja, hogy Magyar Péter is kormánypárti körökből érkezve robbant be a köztudatba.

Címkék: Magyar Péter