Nyomoz a NAV az államnak Covid-teszteket szállító cég után

Nyomoz a NAV az államnak Covid-teszteket szállító cég után

Egy egyetemi hallgató mintát cseppent az antigén gyorsteszt paneljére a győrszentiváni Hungaro-Dalton Pedagógiai Innovációs Egyesület Égig Érő Fa Kétnyelvű Montessori Óvodában 2020. december 1-jén (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel hatmilliárd forintot fizetett Covid-tesztekért az állami ellátó rendszer, a beszerzéssel megbízott, NER-közeli vállalkozások pedig rengeteget kereshettek a megrendeléseken – majd, meglepő gyorsasággal felszámolás alá kerültek.

Az ügyről részletesen beszámoló Hvg.hu egy állami kamatmentes hitelkonstrukcióhoz hasonlította az ügyletet. A beszerző cégek ugyanis közbeszerzés nélkül állapodtak meg a megrendelővel, és  az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) pénzügyi előlegéből vásárolták meg az antigén gyorsteszteket. Így  gyakorlatilag kockázatmentesen üzleteltek, és adott esetben 100 százalékos haszonkulccsal dolgoztak. Most pedig hamarosan felszívódhatnak, mivel felszámolás alá kerültek – hívta fel a figyelmet a lapértesülésre Vadai Ágnes, DK-s országgyűlési képviselő, aki február 7-én a legfőbb ügyésznek szegezte a kérdést: nem gondolja, hogy dolga lenne a fantomizáló haveri cégek ügyében?

Már hat nap után látták, hogy nincs itt látnivaló

Polt Péter írásbeli válaszában jelezte: feljelentésnek tekintette, és a Nemzeti Nyomozó Irodának továbbította Vadai érdeklődését. Csakhogy a rendőrség egy február 14-i keltezésű határozattal visszautasította a nyomozást, mondván, az ügyben nem látnak bűncselekményt. Vagyis, hat munkanap alatt döntöttek egy több milliárdos közpénzfelhasználást érintő feljelentésről. Polt ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a NAV azért nyomoz a tesztbeszerzésben résztvevő egyik cég ellen, méghozzá költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával. Hogy az érintett vállalkozások közül melyik került az adóhatóság látókörébe, azt Polt Péter nem közölte, és a NAV sem reagált a témában küldött kérdéseinkre. Ugyanakkor a Hvg.hu úgy tudja, az érintett cég, a Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft. lehet.  

Az adóhatósági eljárás jelenleg még felderítési szakaszban van, ami azt is jelenti, hogy gyanúsítotti kihallgatás nem történt – a nyomozás 2022-es ügyszáma alapján pedig arra következtethetünk, hogy a hatóság már több mint egy éve nyomoz, konkrét gyanúsítás nélkül.

A Hvg.hu cikke szerint a tesztbizniszen részvevő három cég igazán nagyot kaszálhatott : a RayRai Szolgáltató Kft. 1,72 milliárd, a Minerva Tanácsadó és Szolgáltató Kft. 3,15 milliárd, a Happy Business Services 1,1 milliárd forint értékben szerzett be antigén gyorsteszteket. Mint a portál megjegyzi, a névváltoztatáson is átesett RayRai korábban masszázsszolgáltatásokat nyújtott, a nagy állami megrendelést pedig azután vállalta, hogy a cégben néhány nappal korábban megjelent Kupper András, volt fideszes országgyűlési képviselő.

A Minerva pedig a tesztvásárlás előtti hónapokban alapult, és ügyvezetője a ferencvárosi Fidesz meghatározó alakjaként ismert Martos Dániel volt. Martos nyilvános életrajza szerint 2004-2005-ben Szijjártó Péter parlamenti gyakornoka volt. A hatalmas biznisz után, a Minervát papírforma szerint eladták egy 19 éves borsodi fiatalnak, aki állítása szerint nem is hallott az ügyletről.