Önálló klímavédelmi minisztériumot ígér az ellenzéki összefogás

Önálló klímavédelmi minisztériumot ígér az ellenzéki összefogás

Márki-Zay Péter bejelentést tesz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP zöld garancia programjának minél több elemét szeretnénk látni a közös ellenzéki programban, illetve a kormányprogramban. Ennek lényege, hogy olyan életmódot alakítsunk ki, amely segíti az életminőség megőrzését. A jelenlegi életmód ugyanis fenntarthatatlan – jelentett ki Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a Zöldfordulat kell – Közös nyilatkozat címmel tartott sajtótájékoztatón, amelyet Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelölttel közösen tartottak.

A politikus kiemelte, az erről szóló nyilatkozatot, amelynek célja mindennek megvalósítása, az esemény végén írják alá. Hangsúlyozta, komplex szemléletváltásra kerül sor a kormányváltást követően, amelyben egységben kezelik a környezetet, a gazdaságot és a társadalmat. Vállalják az unió klímapolitikai céljainak megvalósítását, ezen belül a megújuló energia arányának növelését az energiamixben. Fontos cél a zöldterületek, a vizek, valamint a levegő minőségének megőrzése, illetve javítása. Ez utóbbi azért is fontos, mert évente 15 ezer ember veszíti életét a rossz levegőminőség miatt. Hogy mindez megvalósulhasson, önálló klímavédelmi minisztériumot hoznának létre.

Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy kötelességünk megőrizni a bolygót, mert azt nem őseinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. – Elsődleges feladatunk, hogy vigyázzunk a tiszta környezetre – tette hozzá, 

Kiemelte, az összefogás minden pártja egyetért a zöld minimumban, mert az mindenkinek a közös érdeke. Vannak persze programpontok, amelyekben nincs közös álláspont, de az alapvető irányban megvan az egyetértés.

Hangsúlyozta, vannak nem közvetlenül környezetvédelmi elképzelések is, például az LMP lakhatási, bérlakás-programja fontos része a zöldítésnek.

Márki-Zay szerint fontos feladat a valódi rezsicsökkentés megvalósítása is: a legkörnyezetbarátabb energia az, amelyet nem kell megtermelni. Ezért épületszigeteléssel, nyílászáró-cserével, hőszivattyú- vagy napelem-telepítéssel kell segíteni a legszegényebbeket, amely által nem csak a környezetet védjük, de az érintettek költségeit is csökkentjük.

Jó példája ennek az a hódmezővásárhelyi program, amelynél a szegregátumban éppen ezekkel az eszközökkel csökkentik az ott élők rezsidíját. De ugyanezt a célt szolgálják a fenntartható közlekedést segítő közúti beruházások, például a körforgalmak kialakítása, amelynek köszönhetően csökkent a benzinfogyasztás, vagy hogy olyan növényzetet telepítenek a közterületekre, amely kevés gondozást igényel. De ugyanebbe az irányba mutat az elektromos, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés elterjedésének támogatása is.

– Mindennek a jegyében örömmel írom alá a megállapodást, nemcsak miniszterelnök-jelöltként, hanem a hatpárti ellenzéki összefogás és az önök nevében is – zárta szavait a miniszterelnök-jelölt.