Republikon: Orbán Viktor ismertebb, de Márki-Zay Péter népszerűbb

Republikon: Orbán Viktor ismertebb, de Márki-Zay Péter népszerűbb

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Októberben a nagy pártok támogatottsága csökkent, a kis pártok pedig erősödtek mind a teljes népesség, mind pedig a pártválasztók körében. A Fidesz támogatottsága 2 százalékpontot – 34-ről 32 százalékra – esett a teljes népesség körében – derült ki a Republikon Intézet havi pártpreferencia-kutatásából, amelyet a Telex közölt.

Októberben megvizsgálták Orbán Viktor kormányfő és Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt ismertségét és népszerűségét is. nem meglepő módon Orbán Viktort többen ismerik, mint a hódmezővásárhelyi polgármestert; a jelenlegi kormányfőről a megkérdezettek 88 százaléka tudott véleményt alkotni, míg Márki-Zayról csak 71 százaléka.

Ugyanakkor azok körében, akik ismerik a két politikust, a válaszadók 55 százaléka nyilatkozta azt, hogy kedveli Márki-Zay Pétert, és csak 43 százalék, hogy kedveli Orbán Viktort. Összességében tehát Márki-Zay kedveltsége magasabb, mint Orbáné.

A bizonytalan szavazók körében Orbán Viktor népszerűsége 33 százalék, Márki-Zay Péteré viszont 66 százalék. 

Ami a korcsoportos elosztlást illeti, Márki-Zay népszerűsége minden korosztályban 50 százalék feletti volt, Orbáné viszont mindenhol 50 százalék alatt maradt, a 60 év felettieknél mutatkozott a legmagasabbnak, ott 49 százalék. Az is egyértelmű, hogy a fiatalok körében jóval népszerűbb Márki-Zay Péter, mint Orbán Viktor.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt népszerűbb Budapesten, a megyeszékhelyeken és a vidéki városokban, míg a községekben Orbánnal fej-fej mellett állnak. A felmérés szerint összességében Márki-Zay Péter személyének magasabb a társadalmi elfogadottsága, és a bizonytalan szavazók körében is nagyobb tartalékokkal rendelkezik, mint Orbán Viktor.

Ami a pártpreferenciák változását illeti, a teljes népesség körében a DK jelenleg 12 százalékon áll, ami két százalékos gyengülést jelent, de rontott a Jobbik és az MSZP is, 1-1 százalékponttal. Így a Jobbik 9, az MSZP 5 százalékon áll ugyanebben a körben. 

A Momentum támogatottsága továbbra is 7 százalék, az LMP és az MKKP támogatottsága pedig 2-2 százalék. Erősödött a Párbeszéd és a Mi Hazánk, 2, illetve 1 százalékkal, de ez is csak 3 és 2 százalékos támogatottságot jelent a teljes népesség körében. A bizonytalan szavazók aránya egy hónap alatt  22 százalékról 24-re nőtt. 

A pártválasztók körében 2 százalékponttal gyengült a Fidesz és a DK is, a Fidesz 44-ről 42 százalékra, a DK 18-ról 16-ra. A Jobbik is 2 százalékponttal gyengült, így az elmúlt hónapra 11 százalékon állt. Az MSZP itt is 1 százalékpontot veszített támogatásából, azaz 7 százalékon állt, míg a Momentum erősített, 9 helyett 10 százalékpont volt októberben a támogatottsága a pártválasztók körében – írja a portál. 

A Párbeszéd a pártot választók körében 2 százalékponttal lett erősebb, 2 helyett 4 százalékra emelkedett a támogatottsága, míg az LMP és MKKP 2-ről 3, a Mi Hazánk 1-ről 2 százalékra nőtt októberben.

A Republikon Intézet szerint a nagy pártok gyengülésének és a kicsik erősödésének köze lehet Márki-Zay Péter előválasztási győzelméhez, ez ugyanis kiváltott egy kisebb elitellenes tendenciát a szavazói magatartásban. 

A kormányközeli Nézőpont Intézet is közzétette legújabb felmérését, náluk az jött ki, hogy ha most lennének a parlamenti választások, azt a Fidesz–KDNP nyerné meg, Máriki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltsége nem változtatott az ellenzéki pártszövetség megítélésén.

A Nézőpontnál a kormánypártokra a megkérdezettek 56 százaléka, az ellenzéki listára pedig 42 százalék szavazna.

A Telex megjegyzi: korábban szintén a Nézőpont állapította meg, hogy a népszerűségi versenyben Karácsony Gergely közelebb tudott kerülni Orbán Viktorhoz, mint az előválasztást megnyerő Márki-Zay Péter.