Öngyilkos lett egy magyar KFOR-katona Koszovóban

Öngyilkos lett egy magyar KFOR-katona Koszovóban

Fotó: Unsplash/Prateek Gautam

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szolgálati időn túl, szolgálati fegyverével sebesítette meg magát a KFOR (a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó haderő) magyar kontingensének egyik katonája, aki feltehetően öngyilkos akart lenni – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Honvédelmi Minisztérium.

Mint írták, a katona életét a koszovói tábor területére érkező orvosok erőfeszítése sem tudta megmenteni, így a kórházba szállítás közben elhunyt. A július 4-én történt eset kivizsgálása folyamatban van, a hozzátartozókat a Magyar Honvédség azonnal értesítette.

A Hvg.hu úgy értesült, hogy a tragédia a Novo Selo-i táborban történt, és az esettel kapcsolatban kérdéseket küldött a Honvédelmi Minisztériumnak, de még nem kaptak rá választ. 

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, magyar KFOR-katonák sebesültek meg még május végén – többen közülük súlyosan –, amikor a koszovói Zvecsanban összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró magyar KFOR-katonák között. Szintén pénteki hír, hogy a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a Koszovóban megsérült egy katonánál végtagamputációval járó beavatkozásra volt szükség a magas szintű orvosi ellátás ellenére is. Ezt pénteken Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben végezték el, a műtét rendben lezajlott, a beteg állapota stabil. 

A KFOR 1999-es missziója még körülbelül 50 ezer katonával kezdődött, ez a létszám mostanra négyezer alá csökkent. E békefenntartásban 27 ország vesz részt, de a legtöbb katonát három ország: Olaszország (715), az Egyesült Államok (561) és Magyarország (469) adja. Ennek megfelelően a KFOR vezetésében is ez a három állam dominál. A KFOR általában megfigyelői és támogatói feladatokat lát el: békeidőben főleg járőröznek, megfigyelik a biztonsági helyzetet.

Címkék: Koszovó, KFOR