Operatív törzs: Ezen a héten is a regisztrált idősek és a 60 év alatti, krónikus betegek oltása folytatódik

Operatív törzs: Ezen a héten is a regisztrált idősek és a 60 év alatti, krónikus betegek oltása folytatódik

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ezen a héten is a regisztrált idősek és a 60 év alatti, krónikus betegek oltása folytatódik – közölte György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online „sajtótájékoztatóján” hétfőn.

György István elmondta: a héten négy vakcinával oltanak, a Pfizerével, a Szputnyikkal, az Astra-Zenecáéval, a Modernáéval, és várják a kínai Sinopharm-vakcinát is. A regisztrált legidősebbek a Pfizer és a Szputnyik vakcinát a kórházi oltópontokon kapják meg; a kedden érkező Pfizer-szállítmányból 40 ezer adagot adnak erre a célra. A kijelölt háziorvosi praxisok 8-8 embert szervezhetnek kórházi oltópontokra, ezzel 40 ezer idős ember oltására lesz lehetőség.

Ismertette: a felhasználásra már engedélyezett 20 ezer orosz oltóanyagot már nemcsak a budapesti, hanem a vidéki kórházi oltópontokra is kiszállítják. Erre az oltásra a háziorvosok 4-4, 60 év feletti, krónikus betegséggel nem küzdő idős embert választhatnak ki.

– Nagyfokú emelkedés látható a hétvégi, a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos rendőri intézkedések számában – közölte Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. A rendőr alezredes tájékoztatása szerint a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén 377 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Kiss Róbert hozzátette, a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt hétvégén 1511 intézkedés történt, ebből 15 amiatt, hogy kutyasétáltatók több mint 500 méterre távolodtak el a lakóhelyüktől. A kijárási korlátozások életbelépése óta 38 344 ember sértette meg a szabályokat.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elárulta, kedden 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcina érkezik Magyarországra, ez a mennyiség 275 ezer ember beoltására elegendő. Ezeken túl ezen a héten további 50 ezer ember oltására alkalmas orosz fejlesztésű Szputnyik V, valamint 102 960 adag Pfizer-oltóanyagot várnak, utóbbit 51 480 ember kaphatja majd meg.

– Nagyon fontos mindannyiunk számára a hatásosság és a biztonságosság, ezt a két fő szempontot követjük minden újabb vakcina bevezetésekor – hangsúlyozta. A kínai vakcináról szólva a tiszti főorvos közölte: ez a védőoltás egy régi, bevált és ismert technológia, tartalmazza a teljes vírust elölt, inaktivált formában, így betegséget nem tud okozni, ugyanakkor kiváltja a teljes immunreakciót.

Az országos tiszti főorvos elmondta, a vakcina megérkezése után a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megkezdi az úgynevezett felszabadító vizsgálatot, amit minden gyártási tétel esetében elvégeznek, ez után tudják az orvosok rendelkezésére bocsátani a vakcinát. A kínai oltást azért is várják, mert sokkal egyszerűbben kezelhető, mint más hasonló vakcinák, átlagos hűtőszekrényben, 2-8 fokos hőmérsékleten, hosszú ideig tárolható – tette hozzá.

Müller Cecília megjegyezte: a kedden érkező vakcina ráadásul – ismereteik szerint – egyadagos fecskendőbe töltött, tűvel ellátott kiszerelésben fog érkezni, ezért a beadása is rendkívül egyszerű lesz.