Operatív törzs: Húsvét idején sem áll le az oltási program

Operatív törzs: Húsvét idején sem áll le az oltási program

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. november 27-én (Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A határellenőrzés ideiglenes visszaállításának felidézésével kezdte csütörtöki tájékoztatóját az operatív törzs. Kiss Róbert ismertette, a szeptemberi intézkedés óta mennyi esetben intézkedtek, kiket engedtek be. A horvát operatív törzs eközben tegnap bejelentette, továbbra is negatív teszt birtokában lehet beutazni. A horvát rendvédelem már nemcsak a PCR-, de az antigénteszteket is elfogadja, illetve a karanténkötelezettség kiváltható oltási igazolással is.

A maszkviselés elmaradása miatt több mint hétszáz esetben intézkedtek a rendőrök szerdán, ez a szám egyre nőtt az elmúlt napokban, ami azt mutatja, hogy fokozták az ellenőrzést.

Két grúz állampolgár számára szállást adtak ki, a siklósi rendőrkapitányság intézkedett ez ügyben. Vendéglátóüzlet ideiglenes bezáratására szerdán nem került sor.

Továbbra is ellenőrzik az olyan korlátozások megtartását is, mint a kutyasétáltatás ötszáz méteres határa, Kiss Róbert szerdai eseteket is tudott mondani, amikor ez ügyben jártak el, mert megszegték a szabályokat.

Hatósági házi karanténban 55 ezren vannak jelenleg, hétezer esetben rendeltek el hasonlót szerdán.

Kiss szerint fontos, hogy húsvétkor is tartsuk be a védelmi intézkedéseket, szűk körben találkozzunk, csökkentsük az egészségügyre nehezedő nyomást. Az egyéni felelősség megkérdőjelezhetetlen, tette hozzá. A védelmi intézkedést megszegőkkel szemben húsvétkor is arányosan, differenciáltan és határozottan járnak majd el, mondta, majd kellemes húsvéti ünnepeket kívánt.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi vezetője következett, aki ismertette a napi járványügyi adatokat. Voltak olyan megyék, ahol csökkent az új esetek száma: Somogyban, Komáromban és Nógrád megyében. Az új fertőzöttek átlagéletkora a 12. héten 45,77 év volt, ez részben a brit vírusvariáns agresszívebb terjedése miatt lett alacsonyabb, másfelől az idősek egyre jelentősebb átoltottsága is közrejátszik. Az 50-59 közöttiek 17,3, a 40-49 közöttiek 23, a 30-39 közöttiek 15,4 százalékot tettek ki.

Az eddig regisztrált 65 felettiek több mint háromnegyede már megkapta az oltást. Húsvét idején sem áll le az oltási program, hétfőn érkezett Moderna-szállítmány, amivel a regisztrált idősek vakcinálását folytatják. Ma újabb AstraZeneca-kontingens érkezik, ezeket vasárnap szállíthatják ki a kórházakhoz, háziorvosokhoz. Utóbbiak különdíjazásban részesülnek, ha a hétvégén is oltanak.

A tájékoztató végén Galgóczi is elmondta, hogy húsvétkor csak szűk családi körben találkozzunk, majd kellemes húsvétot kívánt, és el is köszönt. A nem túl hosszú napi beszámoló során ezúttal nem olvastak fel semmilyen újságírói kérdést, Müller Cecília a tájékoztatón nem vett részt.