Orbán kijelentései miatt Ukrajna bekéreti a magyar nagykövetet

Orbán kijelentései miatt Ukrajna bekéreti a magyar nagykövetet

Orbán Viktor miniszterelnök (j4) kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. A kormányfő mellett Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója (j5) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j3) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bekéretik az ukrajnai magyar nagykövetet az ukrán külügyminisztériumba Orbán Viktor magyar miniszterelnök becsmérlő kijelentései miatt – közölte Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a közösségi oldalán, a bejegyzést a kormányközeli Mandiner vette észre az AlJazeera oldalán.

A szóvivő Orbán Viktor azon kijelentésére reagált, amelyet a Mathias Corvinus Collegium csütörtöki zárt körű konferenciáján mondott (itt tette nagy port kavart, EU-ellenes kijelentéseit is a kormányfő). Orbán újságíróknak azt mondta, hogy Ukrajna „a senki földje”, és Afganisztánhoz hasonlította a The American Conservative újságírója szerint.

Nyikolenko azt írta, hogy az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok. Szavai szerint Budapest folytatja azt az utat, amelynek célja a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétele. Ezzel lényegében a két szomszédos ország közötti további párbeszéd lehetőségével játszadozik – tette hozzá a külügyi szóvivő. Bejegyzését azzal zárta, hogy ezért bekéretik a külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt egy őszinte beszélgetésre. Mint hozzátette, fenntartják a jogot, hogy más intézkedéseket is hozzanak.