Orbán meg sem hívta a szlovák és a lengyel miniszterelnököt az augusztus 20-i ünnepségekre

Orbán meg sem hívta a szlovák és a lengyel miniszterelnököt az augusztus 20-i ünnepségekre

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan Budapesten 2023. augusztus 20-án.

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lengyel és a szlovák kormányfő hivatala is megerősítette a Hvg.hu-nak, hogy sem az államalapítás ünnepére, sem az atlétikai vb vasárnapi eseményeire nem kaptak meghívót a magyar kormánytól aznapra, amikor ázsiai autoriter vezetők, és bűncselekménybe keveredett régiós politikusok gyűltek össze Budapesten.

„Ha egy nagy világesemény van, akkor az adott ország meghívja a barátait” – idézi a portál Orbán Viktor múlt péntek mondott szavait a rádióban. Ezek szerint e barátok közé tartozik Recep Tayyip Erdogan török elnök mellett több közép-ázsiai autokrata, Vlagyimir Putyin orosz elnök legjobb balkáni tanítványai, de az atlétikai vb stadionjának VIP páholyában feltűnt Sebastian Kurz bukott osztrák kancellár is, aki ellen nemrég emeltek vádat, valamint Andrej Babis volt cseh kormányfő, aki miatt külön összeférhetetlenségi törvényt fogadott el a cseh parlament.

A vendégek között nem volt ott egyetlen jelenlegi uniós kormányfő sem, és a visegrádi országok vezető politikusai sem képviseltették magukat, ezért  az ünnepség után a portál kérdéseket küldött a cseh, a szlovák, a lengyel, az osztrák és a szlovén kormányfő hivatalának, kaptak-e a meghívást akár az atlétikai világbajnokságra, akár az augusztus 20-ai ünnepségekre. A lengyel kormány válaszában azt írta, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vagy hivatala egyik eseményre sem kapott meghívást a magyar kormánytól. Hasonlóan nyilatkozott a szlovák miniszterelnök, Ódor Lajos hivatala is, megerősítve, hogy nem érkezett ilyen meghívó Budapestről. Az osztrák, a cseh és a szlovén kormánytól a portál egyelőre nem kapott választ.

Arról, hogy pontosan kik fordultak meg Budapesten az illiberális csúcstalálkozón, ITT írtunk.