Orbán Viktor: Napról napra nő a világháború esélye

Orbán Viktor: Napról napra nő a világháború esélye

Orbán Viktor a Kossuth rádióban (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor péntek reggel ismét élőben jelentkezett be a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök kijelentette: a világ sohasem volt ilyen közel ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen, de szót ejtett az inflációról és a „gyermekvédelmi” törvényről.

Az orosz-ukrán háború témájával kezdte szokásos péntek reggeli interjúját Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában elmondta, a konfliktus egy év után durvább és kegyetlenebb, mint bármikor. A veszteségek száma szerinte mindkét oldalon jóval százezer fölött lehet. A miniszterelnök szerint kettévált a közvélemény: a türkök, az arabok, a kínaiak és az afrikaiak szorgalmazzák az azonnali béketárgyalásokat, mert az élelmiszer-ellátás zavarai valamint az infláció miatt ők is szenvednek.

Ugyanakkor a nyugati vezetők szerinte háborús lázban égnek, sorra szállítják az egyre veszélyesebb fegyvereket Ukrajnába. A kormányfő szerint egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy szövetséges katonákat küldjenek Ukrajna földjére. A világ még soha nem volt ilyen közel ahhoz, hogy lokális háborúból világháború legyen, és ennek a lehetősége napról napra nő.

A miniszterelnök úgy látja, Európában csak Magyarország – és a Vatikán – békepárti, mindenki más a háború oldalán áll. A nyugatiak számára üzleti spekuláció, gazdasági érdekek és a háború utáni lépések jelentik a mozgatórugót. A kormányfő hangsúlyozta: azok az országok tudják magukat megvédeni, amelyeknek van hadseregük, hiszen minél gyengébbnek látszik egy ország, annál inkább ki van téve mások háborús terveinek. A hadsereg fenntartása tehát nem luxus, arra szükség van. Emellett azok az országok tudják megvédeni magukat, ahol az emberek szeretik a hazájukat, ezért ilyen nevelésre van szükség.

Európában elszoktunk már a háborútól a béke évtizedeiben, de most újra kell éleszteni a tudást, ki hogyan tud segíteni, hogy vehet részt az ország megvédésében, ezt hívjuk országvédelmi tervnek. – És kellenek azok az emberek, akik erővel is meg tudják védeni a hazát, ez a honvédség – jelentette ki. Fontos ezért, hogy a honvédség ütőképes legyen, ezért növelni kell a létszámot, a hazájuk és hivatásuk iránti elkötelezettségüket, képzettségük szintjét, a megbecsülésüket és modern fegyverekkel kell ellátni őket. Azt is hozzátette, hogy a békéhez erő kell. Majd odaszúrt egyet az ellenzéknek: szerinte a baloldal „és a nemzetközi bekötöttséggel rendelkező csoportok” képviselik a háborút, míg a jobboldal a békepárti. 

Ami a háború utáni állapotokat illeti, nem szabad spekulációkba bocsátkozni arról, hogy ki nyer, ennek ellenére gondolkoznia kell azon, hogy mi lesz az ország számára jó a háború után. Orbán szerint Európa hatalmi viszonyainak átszerkesztése zajlik, Európa gazdasága eddig a francia–német tengely mentén alakult ki, az amerikaiak csak katonai módon voltak jelen. Most más a helyzet, Amerika vezeti a háborús koalíciót, ha az amerikaiak ebből kivonulnának, tűzszünet lehetne – utalt a csütörtökön a gazdasági évadnyitón elhangzott beszédére. 

Szóba került megint az infláció, a szándék az, hogy az év végére 10 százalék alá kerüljön, de hogy milyen ütemben csökken ide, azt még nem tudni. Szerinte az ársapkát, a kamatstopot és azt a további 18 intézkedést, amelyeket az infláció mérséklése érdekében hoztak, még az ellenzék se támadja hevesen. Megint megismételte, hogyha a szankciókat megszüntetnék, azonnal megfeleződne az infláció, és 2-3 százalékos tartományba csökkenne. Erre azonban nincs esély, de azokat a szankciókat „véres csatában” megvétózták, amelyek az ország számára a legveszélyesebbek. 

A beszélgetés végén a gyermekvédelminek nevezett törvényről volt szó, a miniszterelnök szerint a tervezett szigorítás újabb konfliktust okozhat Brüsszellel. (A másik két konfliktus a migráció és a háború.) Brüsszel azt akarja elérni, hogy ne a szülők legyenek az elsők a gyerekek nevelésében, hanem mindenféle „furcsa szokásoknak hódoló aktivisták”, aminek a vége az lesz, hogy fellazulnak a gyerekeket védő normák. A kormány álláspontja szerint azonban a szexuális nevelés a szülők dolga. Mint közölte, a genderelmélet terjesztésének egyik leágazása lehet az, hogy nő a pedofil bűncselekmények száma. A szülők joggal kérik a kormányzatot, hogy segítsen megvédeni a gyermekeket – tette hozzá. 

 

 

 

 

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.