Orbán Viktor durván 15 ezer kilométert repülhetett a világbajnokság hajrájában

Orbán Viktor durván 15 ezer kilométert repülhetett a világbajnokság hajrájában

Orbán Viktor a decemberi EU-csúcson (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szemet szúróan sűrű programja volt Orbán Viktor miniszterelnöknek tavaly év végén, a katari labdarúgó világbajnokság hajrájában. Ennek teljesítésében a Magyar Honvédség kötelékében szolgáló, visszatérően kormánytagokat szállító repülőgépek is közreműködhettek.

Ezekről az utakról és a kormányfő programjáról akkor több cikkünkben is írtunk. Így lapunk írt először arról, hogy a magyar kormányfő részt vesz a katari futball világbajnokság hajráján. Ez így is történt, december 13-án Horvátország és a későbbi világbajnok Argentína találkozott a világbajnokság elődöntőjében, amelyen tiszteletét tette a magyar kormányfő. Mint kiderült, a Nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) meghívásának tett eleget. Másnap Brüsszelben csúcstalálkozóra várták Orbán Viktort, ahol az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége adott randevút egymásnak. Az ezt a következő napon, szintén a belga fővárosban már az uniós országok vezetői tanácskoztak. December 17-én, szombaton a romániai Bukarestbe szólította kormányfői kötelessége: az azeri-grúz-román-magyar elektromos vezeték megépítéséről szóló megállapodást szignálta kollégáival. Egy nappal később pedig miniszterelnök a világbajnokság döntőjét ismét Katarban élvezte.

A magyar miniszterelnök számításaink szerint a Budapest-Doha-Brüsszel-Bukarest-Doha-Budapest állomásokat tartalmazó útvonalon mintegy 15 ezer kilométert repült – és ebbe még nem számoltuk bele azt az eshetőséget, hogy a brüsszeli uniós csúcstalálkozó és a bukaresti út között akár Magyarországra is hazaugorhatott. A hosszú túra idején a honvédségez tartozó, hivatalosan nem kormánygépként nyilvántartott Falcon 606-os és 607-es gép egyike-másika Katarban és Brüsszelben egyaránt megfordult. A 24.hu írt arról, hogy más magyar vonatkozású magánrepülőgépek is jártak Dohában: a Csányi Sándor MLSZ-elnök által vezetett OTP-hez tartozó repülőgép és a Mészáros Lőrinc körül feltűnő OE-LEM jelű luxusgép is.

A kormányfő útvonalának teljesítése ügyében kerestük meg a Miniszterelnökséget és a Honvédelmi Minisztériumot. Előbbitől a miniszterelnök december 13. és december 19. közötti repülőgépeket igénybe vevő utazásainak adatait kértük, beleértve a légi szállítási szolgáltató jellegét és az utazás ellenértékét is. Ám a tárca azt írta, hogy nem kezelője az információknak. Vagyis nem illetékesek az ügyben.

A Honvédelmi minisztériumtól pedig azt kértük, hogy adják ki a Falcon 606-os és 607-es lajstromjelű repülőgépek 2022. december 13. és december 19. között berepült útvonalait, a felmerült utazási költség összegét, az útvonalon nyújtott szolgáltatást igénybe vevők számát, illetve az igénybe vevő kormánytag(ok) nevét. A Honvédelmi minisztérium azonban azt közölte, hogy a kért adatok nem nyilvánosak. Azaz: nem adták ki azokat. A döntést a honvédelemről szóló törvény egyik rendelkezésével indokolták, amelynek egyik pontja szerint „A honvédelmi szervezet felépítésére, működésére, haditechnikai eszközeire és anyagaira, valamint hadfelszerelésére vonatkozó adatok honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből a keletkezésüktől számított harminc évig nem nyilvánosak”.

Így nem tudhatjuk meg, hogy mennyibe került és hogyan hozták össze Orbán Viktor miniszterelnök eurázsiai ingáját, amelyet a katari világbajnokság utolsó mérkőzései és a brüsszeli csúcstalálkozók miatt vállalt be.

Ugyanakkor nem Orbán Viktor volt az egyetlen kormánytag, aki a világbajnokság végén feltűnt Katarban. Járt ugyanis ott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, akinek közösségi oldalán erről fényképeket is közzétettek. Mint arról beszámoltunk, őt katari külügyminiszter kollégája fogadta.