Orbán Viktor: Este nyolc után is lehet majd kutyát sétáltatni

Orbán Viktor: Este nyolc után is lehet majd kutyát sétáltatni

Szavazó kutyájával az európai parlamenti választáson a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított 11-es szavazókörben 2019. május 26-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– 20:00 után is szabad a gazda – ezzel a címmel került fel videó Orbán Viktor a Facebook-oldalára. – A városi kutyatartás másfél millió ebet és ugyanennyi embert érint Magyarországon, ők legyenek kivételek – mondja a miniszterelnök. Az este 8-tól hajnali 5-ig tartó kijárási tilalom a kutyásokra is vonatkozott volna, ami sok gazda életét nagyon megnehezítette volna. Így viszont a kutyatartók várhatóan a kedd éjféltől bejelentett szigorítások ellenére is elhagyhatják majd otthonaikat, ha a kutyát sétáltatnak a lakóhely 500 méteres körzetében – időkorlát nélkül.

https://www.facebook.com/orbanviktor/posts/10158737842576093

A felvétel alapján a városi kutyafuttatók bezárásáról szóló döntést az önkormányzatok hatáskörébe helyezik, és a sétára vonatkozó részletszabályok kidolgozását is az önkormányzatok végezhetik el.

A döntésről Ovádi Péter állatvédelemért felelős miniszteri biztos is posztolt a Facebookon. Ovádi azt írta, Orbán Viktor miniszterelnökkel keddi megbeszélésükön jelezte, hogy elfogadja a biztos „másfélmillió kutyatartó képviseletében is megfogalmazott” javaslatát. Megfontolásra javasolta azt is, hogy a kutyafuttatók nyitva tartását az önkormányzatok saját hatáskörben tudják mérlegelni és rendezni.

– A kutyás gazdik időkorlátozás nélkül tudnak sétálni este nyolc óra után is, a lakóhelyük 500 méteres körzetén belül – írta Ovádi.