Orbán Viktor helyett inkább az akkugyárak ügyével kampányol az LMP

Orbán Viktor helyett inkább az akkugyárak ügyével kampányol az LMP

LMP (Fotó: Kanász-Nagy Máté / Facebook)

Fotó: RUZSA RANIA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mi megpróbálunk kifelé menni abból, ami az ellenzéki politika alapját adta az elmúlt időszakban, hogy minden ügyből Orbán Viktort csináljunk – többek közt erről beszélt Ungár Péter, az LMP társelnöke egy keddi háttérbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is részt vett. Szavai szerint a miniszterelnök emlegetésének parodisztikus csúcsa az volt, mikor azt mondták, hogy Orbán Viktor veszítette el a brazil választásokat. Az LMP ezzel szemben megpróbálja a politikai ügyeket a miniszterelnök személyétől függetleníteni, ám erre az volt a reakció az ellenzéki vetélytársaiktól – köztük a Momentumtól –, hogy megpróbálták őket kizárni az ellenzéki pozícióból. – Úgy hogy valójában ők sem tesznek mást a rendszerrel való viszonyban, mint mi, de ezt így megpróbálták verbálisan elfedni. Ugyanúgy elmennek fideszes vitákra, ugyanúgy interpellálnak, ugyanúgy letették az esküt, ugyanúgy bent ülnek a bizottságokban – fejtette ki.

Kanász-Nagy Máté az akkugyárak kapcsán arról beszélt, hogy tartósan fókuszálnak erre a témára, és illik is abba a koncepciójukba, hogy ügyek vannak, azokkal kell foglalkozni, bár „sajnos a téma az ölünkbe hullott”. Olyan történetnek tartja, amin keresztül el tudják mondani, mit gondolnak a világról, markánsan meg tudják különböztetni magukat a kormánytól, de a többi ellenzéki párttól is. Tapasztalatuk szerint egyébként az akkugyárak elleni fellépés működik, „a korábbi időszakhoz képest pezsgést mutatunk”, így teljesen egyértelmű, hogy az EP-kampányuk fő fonala ez lesz. 

Ungár Péter ehhez azt tette hozzá, hogy amikor a parlamentben nemrég felvetették ezt a kérdéskört, Orbán Viktor a maga megszokott stílusában azt mondta, nem érti, hogy a magyar zöldek hogy ellenezhetik az akkugyártást, mikor a német zöldek támogatják. Erre a párbeszédesek azt kiabálták vissza, hogy Németországban van környezetvédelmi intézményrendszer és arányaiban kevesebb gyár is épül. Ungár Péter szerint bár mindkét állítás igaz, de az LMP-sek akkor sem értenek egyet a német zöldek állításával, mely szerint Európa akkor fog túlélni, ha a német autóipar túlél az elektromobilitás segítségével. Ráadásul centrum-periféria kérdésnek tekintik, hogy az akkuhulladék környezeti terhelését Magyarországra rakják, ez pont olyan, minthogy az Iphone-hoz szükséges színesfémeket Bangladesben szedetik ki a gyerekekkel.

Előtörnek a populisták

Persze felmerül a kérdés, akkor mi lesz egy esetleges LMP-Párbeszéd közös listával az EP-választásra. A Magyar Hang érdeklődésére Ungár Péter úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások a két párt között „rosszul állnak, nincsenek, elhunytak”. Szerinte arról senki sem beszél, mi az uniós voksolás valódi tétje, miközben Európa-szerte mindenhol előretörtek a populista, jobboldali pártok. Ha pedig összeáll az Európai Parlamentben az új ECR-csoport – amibe a Fidesz is bekerülhet –, akkor ez lehet a harmadik legnagyobb európai pártcsalád, vagyis az eddig Európát irányító, szociáldemokrata-néppárti konszenzuson alapuló politika széttörik. Erre két válasz adható, az egyik, amire sajnos az ő pártcsaládjuk is hajlamos, az az „antifasiszta népfront”, a másik, hogy megpróbálják megérteni a populista fordulat okát Európában. Ungár Péter szerint ennek az egyik előidézője a dekonjunktúra, a másik, hogy az európai intézményvezetőkben nincs ambíció az európaiak képviseletére. – Igenis, aki szereti az Európai Uniót, az szét akarja verni azt a módot, ahogyan most vezetik – szögezte le, de fontosnak tartotta végre annak eldöntését is, hogy milyen az EU viszonya az Egyesült Államokkal, létezik-e európai érdekérvényesítés az USA-val szemben. Ungár Péter szerint ha lesz LMP-s EP-képviselő, olyan jellegű Európai Bizottságot nem fog megszavazni, ahol a csúcsjelölti rendszer helyett valamilyen rossz politikai kompromisszum érvényesül.

Arra is kitért, hogy az atlantizmushoz fűződő viszony a Fidesz-tábort nagyon megosztó kérdés az LMP tudása szerint, jelentős részük még mindig szereti a NATO-t. Ezért az LMP direkt kommunikál sokat a svéd NATO-csatlakozásról.

Probléma Karácsonyék „varázsdobozának” ügye

Az önkormányzati választás kapcsán Ungár Péter úgy fogalmazott, hogy nem érti, a DK miért olyan biztos Budapest megtartásában, mikor a Fidesz a tavalyi parlamenti választáson jobban szerepelt a fővárosban, mint valaha, a külső kerületekben pedig jelentősen megerősödtek. Pártja egyébként arról még nem döntött, hogy Karácsony Gergelyt támogatják-e. Egyúttal megjegyezte, nem érti, hogy Karácsony Gergely „miért úgy reagált erre a varázsdobozos 500 milliós ügyre, szerintünk ez egy valós probléma” és reményét fejezte ki, hogy a „főpolgármester úr mögött állók”, egyszer majd el fogják magyarázni, hogy pontosan mi történt. Karácsony Gergely munkáját egyébként inkább pozitívnak, de azért hullámzónak látják. Kanász-Nagy Máté szerint a főpolgármester zöld ügyekben ugyan többet szeretne, de a fővárosi vezetést alkotó koalíció mintha visszafogná.

Az LMP célja egyébként Budapesten, hogy minden kerületben legyen zöld képviselő, de szeretnék, ha a Fővárosi Közgyűlésbe is jutna be politikusuk, jelenleg ugyanis nincs. Továbbá örülnének annak, ha valamilyen módon a budapesti vezetés részévé válnának, akár úgy, hogy főpolgármester-helyettest adnak. Ezeket a célokat most sokkal reálisabbnak látják, mint 2019-ben. 

A Magyar Hang kérdésére, hogy országosan hány polgármesterjelöltjük lehet, Ungár Péter azt mondta, jelenleg négy van – Veszprémben, Szolnokon, Pesterzsébeten és Soroksáron –, de még több is lehet. Hogy a végén hány helyen indulnak el ténylegesen, azt nem tudták megmondani. A párt járja az országot, és lesznek a kampányban az ilyenkor megszokott fizetett médiavásárlások is. A közösségi média felhasználhatósága és politikusai diskurzusra való hatása kapcsán viszont komoly vita van párton belül, az viszont biztos, hogy ők nem ambicionálják a Telex lájkbajnokságának megnyerését. Leszögezte, ez nem kritika az újság felé, de fontos, hogy nem szabad azt gondolni, hogy ez maga az ellenzéki politika lényege. Arról is érdeklődtünk, az LMP-nek jelenleg hány tagja van, válaszuk szerint 500.

Az elmúlt időszakban több más párt is tartott háttérbeszélgetést, ezekről itt, itt és itt lehet olvasni.