Orbán Viktor: Komoly és férfias tárgyalások várnak Magyarországra

Orbán Viktor: Komoly és férfias tárgyalások várnak Magyarországra

Orbán Viktor indul Brüsszelbe (Fotó: a miniszterelnök Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A parlament föltarisznyázott, világos döntéseket hoztak, amiknek érvényt kell szereznem – így indult el Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe, a pénteken kezdődő uniós csúcsra. A miniszterelnök a Facebook oldalára feltöltött rövid videóban azt mondta, hogy „komoly és férfias tárgyalások várnak Magyarországra”.

Az a bizonyos tarisznya, amit a kormányfő említett, az Országgyűlés keddi rendkívüli ülésén megszavazott fideszes határozat. Ennek lényege, hogy a magyar kormánynak milyen alapelveket kell képviselnie, amikor a tervezett 750 milliárdos közös uniós hitelfelvételről tárgyalnak. A fideszes többség többek között ahhoz kötné az elfogadását, hogy megszűnjön hazánk ellen a hetes cikkelyes eljárás, vagyis a jogállamisági garanciák ne kerüljenek fókuszba.

Orbán Viktor azonban a videóban erről konkrétan nem beszélt. Annyit mondott, hogy Európa történetében például nagy, közös gazdasági csomagot fognak összeállítani a koronavírus-járvány következményeinek enyhítése érdekében. A konkrétumokat nem említve úgy fogalmazott, hogy „ehhez mi is hozzátesszük a magunkét”.

– A vita arról van, hogy ki döntsön a pénzeszközök felhasználásáról. A magyar álláspont világos: a magyarok pénzéről a magyaroknak kell dönteni – szögezte le a miniszterelnök. Ezt azért is emelte ki külön, hiszen – szavai szerint – vannak más jelentkezők is, különösen a brüsszeli demokraták, de ezt a döntést az országnak a saját kezében kell tartani.

Komoly és férfias tárgyalások előtt