Orbán Viktor már „szankciós benzinárról” beszél

Orbán Viktor már „szankciós benzinárról” beszél

Kormányülés 2022. december 7-én (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor is megszólalt a kedden este kivezetett benzinárstop kapcsán és az infláció után az üzemanyag ára is megkapta a szankciós jelzőt. A miniszterelnök ugyanis azt írta a Facebook oldalán, hogy az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, „bekövetkezett az, amitől tartottunk”. – Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában – fogalmazott.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonják és a rezsivédelmi alapba irányítják, bár ezt részleteiben nem fejtette ki.

Bejegyzéséből annyi derült még ki, hogy a kormány ismét összeült.

A 95-ös benzin és a dízel árának 480 forintban való maximalizálását még tavaly november közepén vezette be a kormány, bőven az orosz-ukrán háború kitörése az arra válaszként adott uniós szankciók előtt. Szűk tizenhárom hónapig volt érvényben, ám az utóbbi napokban komoly ellátási problémák jelentkeztek, számos kúton nemhogy a hatósági áras, de még a több száz forinttal drágább piaci áras üzemanyagból sem lehetett kapni. Habár az eredeti tervek szerint egészen év végéig kitartott volna a kormány az olcsóbb ár mellett, kedden este fél tizenegykor Gulyás Gergely bejelentette, hogy azonnali intézkedésként megszüntetik a benzinárstopot.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ugyanott azt mondta, hogy társaságuk eddig bírta, mostantól szükség van az importra, ami a hatósági ár mellett nem érkezik.