Orbán Viktor: Nem épül kínai vegyi elosztóközpont

Orbán Viktor: Nem épül kínai vegyi elosztóközpont

A soroksári telep a családi házak közelében (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A felvetés komolytalan, vegyi elosztóközpont nem fog épülni – ezt mondta Orbán Viktor a parlamentben, amikor a párbeszédes Szabó Rebeka a hírek szerint Soroksárra vagy Záhonyba tervezett ilyen üzemről kérdezte.

A Direkt36 oknyomozó portál múlt kedden írt arról, hogy kínai vegyi anyagok elosztóközpontjává tenné Magyarországot a kormány, a helyszín pedig Záhony vagy Budapest határa, Soroksár lenne. A terjedelmes tényfeltáró cikk szerint ez idén márciusban már el is dőlt, a projekttel magyar részről a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda foglalkozik. Az általuk megismert tervek alapján Kína a vegyianyag-termeléséből akár évi kétmillió úgynevezett egységkonténernyi szállítmányt tudna 24 ezer vasúti szerelvénnyel Európába küldeni, az azonban nem derült ki, hogy pontosan milyen anyagokat hoznának Magyarországra, és hogy azokat itt miként tárolnák. Az egyik dokumentum szerint „az egyik legfontosabb kiszolgálási iparág az akkumulátor gyártók és az elektromos autó gyárak, ezáltal az első megvalósuló útvonalat a lítium akkumulátor gyártók (mint a CATL) kiszolgálására indítaná a kínai fél”.

A történtek után az ellenzéki pártok és Karácsony Gergely is tiltakozott a tervek ellen. – Ide, a lakóházaktól néhány száz méterre, Budapest egyik természeti aranytartalékának a helyére akar a magyar kormány kínai méreglerakatot telepíteni – kommentálta a híreket a főpolgármester, kiemelve, hogy ők erdőt akarnak, mert „Budapestet méregteleníteni kell, nem mérgezni”. Be is nyújtott a Fővárosi Közgyűlés elé egy javaslatot arról, hogy úgynevezett véderdőt telepítsenek Soroksáron arra a területre, ahol az üzem lehetne, ezt fideszes képviselők is megszavazták.