Orbán Viktor: Támogatjuk Mark Rutte jelölését a NATO főtitkári posztra

Orbán Viktor: Támogatjuk Mark Rutte jelölését a NATO főtitkári posztra

Orbán Viktor miniszterelnök és Mark Rutte tárgyalásuk előtt az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. június 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár korábban még ellenezték, most már Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó leköszönő holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára. Ezt Orbán Viktor jelentette be.

Mark Rutte – akit korábban Orbán Viktor „holland fickónak” nevezett – a NATO-főtitkári posztra pályázna, ám ezt a magyar kormány eddig ellenezte. Arra hivatkoztak, hogy a politikus többször bírálta Magyarországot és ezért bocsánatkérést várnak. A kormányfő hétfőn Brüsszelben, az uniós csúcs előtt egyeztetett vele, akkor azonban érdemi információkat erről nem árultak el. A holland média és erre alapozva a nemzetközi sajtó ugyanakkor már kedden felvetette, hogy megszülethetett mégis az egyezség.

Kedden délután Orbán Viktor az X-en (régi Twitter) jelentette be, hogy Magyarország kész támogatni Mark Rutte jelölését a katonai szövetség élére. Ezt azzal magyarázta, hogy miután múlt héten találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, fontos egyezségre jutottak: „megállapodtunk abban, hogy magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat”. A következő lépés szavai szerint ezen a héten annak biztosítása volt, hogy ez a megállapodás kiállja az idő próbáját. – A tegnapi brüsszeli találkozó után Mark Rutte miniszterelnök megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja a megállapodást, és továbbra is ezt fogja tenni, amennyiben ő lesz a NATO következő főtitkára. Fogadalmának fényében Magyarország kész támogatni Rutte miniszterelnököt a NATO-főtitkári posztra – közölte a kormányfő.