Orbán Viktorhoz fordult Karácsony Gergely több polgármesterrel közösen

Orbán Viktorhoz fordult Karácsony Gergely több polgármesterrel közösen

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben kéri Karácsony Gergely és további 17 nem kormánypárti polgármester Orbán Viktortól, hogy egyeztessenek, mert az energiaválság és az elszabadult árak miatt kialakult megélhetési válság eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget Magyarországon.

A főpolgármester és polgármestertársai levele azzal kezdődik, hogy a kormány az elmúlt években előszeretettel élt a veszélyhelyzeti kormányzás eszközeivel, most azonban oka és indoka van szembenézni egy valódi veszélyhelyzettel: a magyar települések veszélybe kerültek. Az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmentése, így bölcsődék, óvodák, idősotthonok fenntartása, a közvilágítás, a közösségi közlekedés működtetése, a kulturális intézmények megmaradásának biztosítása a kormány azonnali cselekvését teszi elkerülhetetlenné. Mint írják, az energiaválság és az elszabadult árak miatt kialakult megélhetési válság eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget Magyarországon. Miközben a falvak és városok a működőképességük fenntartásáért küzdenek, egyre többen kérnek szociális támogatást az önkormányzatoktól, „itt az ideje, hogy ezt a kormány is meghallja”.

A levél aláírói megengedhetetlennek tartják, hogy fűtetlen óvodákban és bölcsődélben fázzanak a gyerekek, amennyiben pedig ezt Orbán Viktor is így gondolja, akkor szerintük haladéktalanul össze kell hívnia a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcsot és azonnali párbeszédet kell kezdenie a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel. Ez ugyanis alkalom és lehetőség lenne arra, hogy „a másra mutogatás, a bűnbakok keresése helyett végre megoldási javaslatok kerüljenek az asztalra”, hiszen az alapvető közszolgáltatások biztosítása vált bizonytalanná a nem ritkán tíz, sőt hússzorosára emelkedett energiaköltségek miatt.

A tiltakozó polgármesterek szerint a támogatás forrása lehet az önkormányzatoktól elvont adóbevétel visszaadása éppúgy, mint a megemelkedett energiaárak miatt keletkezett költségvetési többletbevétel.

Egyúttal arról is tárgyalnának, hogy a Paksi Atomerőmű által 12 forintért megtermelt áramot az önkormányzatok ne 400 forintnál is magasabb áron kapják. Miközben a paksi áramból minden magyar településen biztosítani lehetne a közszolgáltatások áramigényét, megengedhetetlennek tartják, hogy egy közösségi beruházásként megépült erőmű termelésén egy állami tulajdonú cég a magyar települések kárára „nyerészkedjen”.

Karácsony Gergely mellett a levelet aláírta – mások mellett – Botka László, Márki-Zay Péter, Péterffy Attila, Nemény András és Gémesi György is.