Orvosi Kamara: a kata átmenet nélküli átalakítása akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását

Orvosi Kamara: a kata átmenet nélküli átalakítása akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását

Képünk illusztráció (Fotó: Ward Hallwa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kata szabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon – olvasható a Magyar Orvosi Kamara kedden kiadott közleményében.

Hozzátették: a betegbiztonság és ellátásbiztonság megóvása érdekében kérjük, hogy az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a kata törvény nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól.

Ismert, hétfő délben a kormány beadott egy javaslatot, amely szerint a jövőben cégektől nem, csak magánszemélyektől szerezhetnek jövedelmet a katások. Ráadásul sürgősséggel, ma kora délután 2-kor már meg is szavazzák a tervek szerint.

Szakértők szerint a kormány hétfő délben benyújtott javaslat gyakorlatilag „felnégyelné” és megszüntetné a mintegy 450 ezer ember által használt adózási formát. Az összes ellenzéki párt tiltakozik a módosítás ellen, a Párbeszéd azt kezdeményezi, hogy közösen forduljanak az Alkotmánybírósághoz, a Momentum és a Mi Hazánk pedig módosítót nyújtott be. A kormányt támogató Bencsik Gábor is bírálta a kata ilyetén szigorítását.

A törvényjavaslat ellen tüntetés kezdődött kedden 10 órakor a Parlament előtt, majd a tüntetők lezárták a Margit-hidat és az Erzsébet hídon is akadályozzák a forgalmat.