Összegyűltek a Sulyok Tamás elleni megfosztási eljárás kezdeményezéséhez szükséges aláírások

Összegyűltek a Sulyok Tamás elleni megfosztási eljárás kezdeményezéséhez szükséges aláírások

Dobrev Klára tájékoztatója (Fotó: a politikus Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összegyűltek a szükséges aláírások az Országgyűlésben ahhoz, hogy meginduljon a megfosztási eljárás Sulyok Tamás ellen. A Demokratikus Koalíció és a megfosztási eljárást támogató ellenzéki pártok szerint ugyanis nem lehet hazánk államfője egy köztörvényes bűnöző – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Dobrev Klára. A DK, valamint az MSZP és a Párbeszéd EP-listavezetője szerint az, aki bűncselekmények sorát követte el bármikor az életében, aki törvényellenesen játszotta át a magyar földet külföldiek kezére, az nem fejezheti ki a nemzet egységét, és nem töltheti be hazánk legmagasabb közjogi méltóságának szerepét. Dobrev Klára tájékoztatása szerint a DK mellett az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum, a Jobbik és az LMP képviselői is támogatták kezdeményezésüket. 

A politikus kitért arra is, hogy most Orbán Viktoron a sor, hogy válaszoljon, lehet-e Magyarország köztársasági elnöke egy köztörvényes bűnöző. – Ez a néma sunnyogás, amibe a miniszterelnök burkolózik, a gyávaság legbiztosabb jele. Orbánnak nem magyar miniszterelnöknek, pláne nem az Európai Bizottság elnökének kellene lennie, hanem bukott politikusnak – jelentette ki Dobrev Klára, majd arra kérte Orbánt, szedje össze a bátorságát, és álljon az ország elé Sulyok-ügyben.

Dobrev Klára vasárnap jelentette be, a DK kezdeményezi, hogy az Országgyűlés indítsa meg a megfosztási eljárást Sulyok Tamással szemben, azok után hogy a párt nyilvánosságra hozott egy ügyet, amely szerint a jelenlegi köztársasági elnök a kétezres évek elején, ügyvédként közrejátszott magyar termőföldek osztrák kézre juttatásában. Az államfő hivatala nem sokkal később azt közölte, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök több, mint 10 éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását, ügyvédi tevékenysége során mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. Nincs takargatnivalója, törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.

Közben a párbeszédes Tordai Bence azt jelentette be, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásához is összegyűltek a szükséges aláírások, márpedig ilyen esetben Kövér Lászlónak ezt meg kell tennie. Az ellenzék május 30-át javasolja, a házelnök azonban dönthet másként. Tordai Bencéék két napirendet javasolnak:
• A Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét ért kibertámadás
• A köztársasági elnök tisztségtől való megfosztásának kezdeményezéséről szóló javaslat

Ahhoz egyébként, hogy az államfőt megfosszák a tisztségétől, a parlament kétharmadának szavazata szükséges.