Gyermekvédelem: ősszel szigorít a kormány, de nem tudni, hogy min

Gyermekvédelem: ősszel szigorít a kormány, de nem tudni, hogy min

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára beszél a pedofil elkövetőkkel szembeni fellépésről tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban 2023. március 2-án. (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ősszel szigorít valamin a kormány a gyermekekkel kapcsolatban, de az nem világos, hogy min. Az eset egy pedagógiai asszisztens nagy visszhangot kiváltó ügyével van kapcsolatban, a dologra még egyenesen Orbán Viktor is utalást tett évértékelő beszédében. A negyvenhez közelítő pedagógiai asszisztens korábban arról beszélt egy videóban, hogy egy tizenöt éves fiúval tart fenn szexuális kapcsolatot. A férfinél azóta házkutatást is tartottak. Többen is a beleegyezési korhatár felemelését pedzegették, a Mi Hazánk pedig a melegekre vezette vissza az egészet, és csak a homoszexualitás esetében emelte volna fel a korhatárt. 

„Gyermekeink védelme érdekében ősszel szigorítjuk a törvényeket. A gyermek szent és sérthetetlen” – írta Facebook-oldalán Magyarország Kormánya. 

A gyermekek érdeke a legelső, meg kell védeni őket az oktatási intézményekben is - hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára is csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az MTI szerint. Rétvári szerint a tavalyi, ún. gyermekvédelmi népszavazás eredménye megerősítette, hogy az emberek számára fontos ez a kérdéskör, az elmúlt időszak pedig megmutatta, hogy tovább kell lépni a szabályozásban. „Most minden szabályozási kérdés nyitottá vált”, ezért áttekintik a gyakorlati tapasztalatokat, a nemzetközi szabályozást, a tudományos álláspontokat, és azok ismeretében alakítják ki az új szabályozást. A törvénymódosítást az őszi ülésszakon vitathatja meg az Országgyűlés – mondta. Ezeknek a cselekményeknek – tette hozzá – sokszor „virtuális szála” van, a kapcsolatfelvétel, a kommunikáció gyakran az interneten történik, ezért kell a gyermekeket nemcsak a fizikai, hanem a virtuális világban is megvédeni.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy a Belügyminisztérium által működtetett Integrált Jogvédelmi Szolgálat gyermekjogi képviselőinél segítséget kérhetnek az érintettek, amennyiben úgy gondolják, sérültek a jogaik vagy szexuális visszaélés áldozataivá váltak. Az államtitkár mindenkit arra biztatott, ha ilyen üggyel találkozott, vegye igénybe a szolgálat segítségét.

Novák Krisztina, a szolgálat vezetője kiemelte: a gyermekjogi képviselők országos lefedettséggel dolgoznak, minden település minden oktatási intézményében elérhetők. A képviselőket fel lehet keresni személyesen, a 80-620-055 ingyenes zöldszámon vagy a ijsz [at] ijsz [dot] bm [dot] gov [dot] hu címen.
Novák Krisztina elmondta, a szolgálat figyelemfelhívó plakátokat helyezett ki tavaly az iskolákba, amelyeken arra biztatják a gyermekeket, szóljanak a gyermekjogi képviselőnek, ha sérelem érte őket, kérdezzenek, jelezzék a problémájukat. Azt mondta, a szolgálat munkatársai a „cyberbullying”, az internetes zaklatások esetén is tudnak tanácsokkal szolgálni.

A plakátkampány mellett mesekönyvvel segítik az óvodás és az alsó tagozatos gyerekeket, hogy felismerjék a verbális, fizikai, szexuális bántalmazást, a felső tagozatosokkal pedig gyermekjogi kérdésekről beszélgethetnek az osztályfőnöki órákon a szolgálat által készített információs anyag alapján.