Osváth Zsolt Magyar Péterről: Mindenkinek drukkolok, aki kirúg néhány téglát a NER építményéből

Osváth Zsolt Magyar Péterről: Mindenkinek drukkolok, aki kirúg néhány téglát a NER építményéből

Osváth Zsolt az influenszerek által a gyermekvédelem érdekében szervezett tüntetésen, a Hősök terén (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Állta a propagandamédia csapásait, védekezésből pedig ellentámadásba ment át – erről mesélt lapunknak Osváth Zsolt, akit a februári tüntetés, az „Odakint most szörnyek járnak” utóéletéről kérdeztünk.

Emlékezetes, hogy kilenc népszerű influenszer legalább százezres tömeget mozgatott meg, amikor a kegyelmi botrány kapcsán a gyermekvédelem hiányosságaira, az állami gondozott fiatalok bántalmazására hívták fel a figyelmet. A felszólalók között volt Osváth Zsolt is, aki nevelőintézeti gondozottként gyerekkorában saját szemmel látott ilyen visszaéléseket – majd beszéde után saját bőrén tapasztalhatta meg a NER-es propagandagépezett megtorlását, a kormánymédia visszataszító és azóta cáfolt vádakkal próbálta lejáratni.

A Magyar Hang megkeresésére elmondta, hogy jócskán megváltozott az élete, mióta nyíltan a rendszer kritikusa lett, de szerinte nem csak az övé, hanem a tüntetést szervező barátaié is. A felvetésre – terveznek a közeljövőben hasonló megmozdulást – úgy fogalmazott: ilyesmiről egyelőre nem beszéltek, a februári összefogás egy napra szólt; társaival azonban később sem zárkóznak el a megmozdulást követelő közügyektől.

– Még sosem beszéltem Magyar Péterrel – mondta arra a kérdésre, hogy a szintén tömegeket megmozgató, a NER-rel szembeforduló politikussal egyeztetett-e valamilyen együttműködésről. Azt azonban hozzátette, hogy a szélsőséges szervezetek akcióit nem számítva mindenkinek drukkol, aki kirúg néhány téglát a NER építményéből. – Az én helyzetemben nincs is nagyon választásom, igaz? – kérdezett vissza az influenszer.

A februári tüntetés egyébként kézzel fogható eredményeket hozott: a résztvevők egy állami gondozásból kikerülő fiatal lakhatását támogathatták, a tervezett 25 millió forint helyett viszont közel 220 millió forintot adományoztak. Az összeget az Utcáról Lakásba! Egyesület kezeli, ami így több nevelőotthonos fiatalnak is otthont tud teremteni. Az egyesület lakásvásárlásokra fordítja a pénzt, és fővárosi önkormányzatokkal is felvették a kapcsolatot, hogy beköltözhető lakást találjanak a rászorulóknak. Az Utcáról Lakásba! legutóbb március 19-én számolt be az adomány ügyéről. A Magyar Hang szerette volna megtudni, hogy, hány ingatlant vásároltak vagy vásárolnak a több százmilliós adományból, hány volt állami gondozott elhelyezésében tudnak segíteni. Kommunikációs munkatársuk későbbi választ ígért kérdéseinkre, éppen a témában folytatott intenzív munkára hivatkozva. Ha kapunk válaszokat, beszámolunk az egyesület által elért eredményekről is.

Osváth Zsolt beszélt arról is, hogy a tüntetést követően ellene indult lejárató hadjárat kapcsán már tucatnyi helyreigazítási kérelmet küldtek szét az ügyvédjével. Csak a Pesti Srácok tett eleget a kérésnek, illetve a Magyar Jelen, ami az álláspontjával frissítette cikkét, de abban is biztos, hogy idővel több milliós kártérítést vasal be a rágalmazó lapokon. Szerinte az ellene indított hadjárat annyira túlzó és gyomorforgató volt, hogy az még a Fidesz sok hívében is visszatetszést keltett. Az uszítással pedig sajnos együtt járnak a fenyegetések, de ezek nem újkeletűek Osváth számára. – Általában rengeteg fenyegető üzenetet kapok. Részletesen leírják, hogyan bántanánk engem, a kedvesemet vagy a kutyámat, hogyan tennék tönkre az éttermem. Utóbbi ellen valaki lepontozó kampányt is kezdett a Google-on – mesélte Osváth Zsolt.