„Úgy illett volna, hogy Orbán Viktor hivatalosan is elköszön a miniszterelnöki széktől”

„Úgy illett volna, hogy Orbán Viktor hivatalosan is elköszön a miniszterelnöki széktől”

Az Országgyűlés ülése 2022. február 21-én (Forrás: parlament.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bolondok maguk egytől egyig – ezt Jakab Péter mondta a fideszesnek az Országgyűlésben a választásokkal egy időben tartandó népszavazás miatt. Megkezdődött a parlament – ezúttal igen rövid – tavaszi ülésszaka, ahol azonban Orbán Viktor nem volt jelen. Ezt több ellenzéki politikus is szóvá tette napirend előtti felszólalásában, hiszen így nem tudták neki szóvá tenni sem az uniós bíróság ítéletét, sem például a Völner-ügyet.

Sajnáljuk, hogy Orbán Viktor nem tette tiszteletét, pedig úgy illett volna, hogy hivatalosan is elköszön a miniszterelnöki széktől – ezzel kezdte felszólalását Szabó Tímea az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján, napirend előtt. A Párbeszéd frakcióvezetője azzal folytatta, hogy két Magyarország van: az egyikben a kormányfő apjának Hatvanpusztán milliárdos ingatlan épül, Rogán Antal helikopterrel jár esküvőre, Szijjártó Péter luxusyachton tölteni az idejét, Szájer József pedig az ereszcsatornán csúszva menekül el egy drogos meleg szexpartiról. Van ugyanakkor egy olyan Magyarország is, ahol a rákos gyermekét egyedül nevelő szülőt kilakoltatják „Völner Pál haverjai”, ahol a fiatalok nem jutnak normális lakhatáshoz, a diplomás pedagógusok pedig krumplistésztán élnek. A politikus itt kitért arra is, hogy a NAV kiszáll Iványi Gáborhoz, csak azért mert „Orbán Viktor bosszút akar állni”.

Szabó Tímea szerint a miniszterelnök „döglött disznókkal birkózva katonásat játszik, miközben gyáva kiállni Márki-Zay Péterrel vitázni. – Orbán Viktor nem más, mint egy gyáva tolvaj – fogalmazott, ezért is lesz szerinte kormányváltás április 3-án. Az ellenzék szavai szerint olyan országot épít majd, ahol két és félszerésre emelik a minimálnyugdíjt, az átlagnyugdíj 200 ezer forint lesz, az élelmiszer áfája 5 százalékra csökken, míg megszűnnek a várólisták.

A politikus szerint ha most itt lenne Orbán Viktor, úgy köszönne el tőle, hogy hasta la vista.

A fideszes Dömötör Csaba válaszában felsorolta, hogy mi mindent tett eddig a kormány, végégivéve a fiatalok szja-mentességétől kezdve a 13. havi nyugdíjon keresztül az szja-visszatérítésig. Majd az ellenzékre rátérve úgy fogalmazott Márki-Zay Péterről, hogy „sok cifra dolgot láttunk már, de még senki nem emelte ilyen fordulatszámra a magyarok sértegetését”. Sorra vette, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje – megfogalmazása szerint – lenézően beszél a vidékiekről, a nőkről, beszélt „trágyával etetett gombákról”, szalonképtelen vicceket mesél a feketékről, sértegeti a fogyatékkal élőket, illetve szexuális orientáció és származás alapján listázza a közéleti szereplőket.

A Völner-ügyre Völner utódja válaszol

Az LMP-s Csárdi Antal következett, aki az utóbbi időszak „legnagyobb korrupciós botrányát” hozta szóba, a Völner-Shadl-ügyet. Erre Völner Pál utódja, Répássy Róbert válaszolt, aki azzal kezdte: „mivel az ellenzéki politikus Gyurcsány Ferenc szövetségese, így nyilvánvalóan a korrupció szakértője”.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy amikor a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését, abban a pillanatban lemondott az igazságügyi államtitkári posztjáról. Ez pedig nem jellemző szerinte a baloldalra, itt a Városháza-ügyet hozta fel példaként. A büntetőeljárás egyébként zajlik, ennek a végén a bíróság dönt majd.

Megélhetési válság

A DK-s Bősz Anett arról beszélt, hogy itthon megélhetési válság van, több mint kétmillióan élnek abszolút szegénységben. Külön kitért a nyugdíjasokra, akiknél a 13. havi nyugdíj az éves összeg 8 százalékának felel meg, amit a 7,9 százalékos infláció már fel is falt. Beszélt az ellenzéki politikus arról is, hogy a fiatalok nem jutnak lakáshoz és a bérleti díjak is rendkívül elszálltak.

Orbán Balázs államtitkár válasza szerint a kormány egyetért a szegénység felszámolásának céljával, a szegénységből a kiutat pedig a munka jelenti. Felidézte, hogy 2010 óta háromszorosára emelkedett a minimálbér, míg 2010 és 2020 között több millió fővel csökkent azok száma, akiknek egy váratlan kiadás jelentős nehézséget okoz. Azt is mondta, hogy a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma 23-ról 8 százalékra csökkent, illetve külön kiemelte a 13. havi nyugdíj visszaépítését.

Jogállamiság

Az MSZP-s Tóth Bertalan is azzal kezdte, hogy örült volna, ha Orbán Viktor bemegy a munkahelyére, hiszen akkor tudott volna beszélni az Európai Unió Bíróságának ítéletéről. Az idei választás tétje ezért szerinte, hogy a több mint 15 ezer milliárd forint uniós pénz felhasználható lesz-e Magyarországon vagy sem. Hogy „ez a korrupt, elnyomó, pártállamot építő kormány hatalmon marad-e, mert akkor ezek az EU-s pénzek nem jönnek”.

Ismét Orbán Balázs válaszolt, aki azzal kezdte, „a Jóisten mentse meg Magyarországot attól, hogy még egyszer a baloldal döntsön az uniós pénzek felhasználásáról”. Majd jelezte, hogy van egy vita Brüsszel és Magyarország között, azzal pedig gond van, ha Brüsszel visszaél a hatalmával és olyan ügyeket hoz be, amiknek semmi köze az uniós források felhasználáshoz. Ezt zsarolásnak nevezte.

Kötelező oltás

Jakab Péter rögtön az elején tisztázni akarta: az oltást kötelezővé tenni nem lehet. Márpedig azzá tették az egészségügyben vagy például a rendvédelmi dolgozóknál, akik lassan elfogynak. – Ha április 3-án az ellenzék legyőzi önöket, akkor ebben az országban nem lesz kötelező az oltás, aki akarja felveszi – fogalmazott.

A Jobbik elnöke ezután szóba hozta a Völner-ügyet, Mészáros Lőrincet, ahogyan azt is, hogy mennyire emelkedett az államháztartási hiány. – Ha önök megnyerik a választást, ugyanúgy fognak lopni, mint eddig, a magyarokra olyan megszorítás vár, mint még soha – mondta, hozzátéve, hogy az ellenzék győzelme esetén viszont nekik kell majd fizetniük. Külön kiemelte az „óvodások nemváltó műtéteit, vagyis a gyermekvédelminek nevezett népszavazást azt kérdezve, hogy vajon tényleg ez az egyik legnagyobb gond ma? – Bolondok maguk egytől egyig – mondta.

Dömötör Csaba azzal kezdte, hogy ha Jakab Péter szabad országot akkor, mit keres Jakab Péter a „szemkilövetők” országos listáján. Itt ismét felidézte, hogy honnan indult a Jobbik, most pedig Gyurcsány Ferenccel van egy szövetségben. A konkrét kérdésre rátérve pedig leszögezte, hogy itthon nincs kötelező oltás, az ellenzék pedig semmit sem tett hozzá a járványkezeléshez. 

Az Országgyűlés idén tavasszal csak rövidített ülésszakot tart az április 3-i országgyűlési választások miatt. Azt lehet tudni, hogy addig – március 10-én – megválasztják Áder János utódját a köztársasági elnöki posztra. A Fidesz Novák Katalint jelöli, míg az ellenzék Róna Péter közgazdászt.