Perelnek a DK-s polgármesterek, mert nem kaptak rezsitámogatást a kormánytól

Perelnek a DK-s polgármesterek, mert nem kaptak rezsitámogatást a kormánytól

Dobrev Klára és Szaniszló Sándor (Fotó: Szaniszló Sándor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményben jelezték a DK fővárosi polgármesterei, hogy perre mennek, miután más kerületekkel és településekkel szemben nem kaptak rezsitámogatást.

A Magyar Hanghoz is eljuttatott közlemény úgy fogalmaz: „Budapest lakosságának egyharmadától, összesen 620 ezer embertől tagadta meg az Orbán-kormány a budapestiek adóiból is fizetett rezsitámogatást pusztán azért, mert ellenzéki vezetésű önkormányzatokat választottak. Egyetlen fillér segítséget sem kapott a fővárosnak szánt 8 milliárd forintos rezsikompenzációból öt DK-s polgármester által vezetett kerület – a III., a IV., a XI., a XV. és a XVIII. kerület –, valamint a független Baranyi Krisztina vezette Ferencváros sem”. 

A DK közleménye szerint polgármestereik nem nyugszanak bele abba, hogy „politikai bosszúból Orbán Viktor 620 ezer budapesti lakost hagyott magára a rezsiválságban, ezért pert indítanak az Orbán-kormány ellen”. – Mivel a kormány által odaítélt önkormányzati támogatási összegek mögött nincsenek tisztességes számítások, a DK-s vezetésű kerületek a megítélt fővárosi kompenzáció átlagos összegére, kerületenként 471,5 millió forintra tartanak igényt – jelezték.

Arra is kitértek, a Demokratikus Koalíció polgármesterei korábban per helyett inkább közösen tárgyaltak volna a rezsikompenzációról, „mert nem akartak egyénileg alkudozni a pénz kiosztásával megbízott kormánybiztossal, azonban a tárgyalás lehetőségét jogtalanul megtagadták tőlük”. Ugyan a párt közleménye nem említette, de például a szintén DK-s Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere is egyeztetett a kormányzattal az Index cikke szerint, így nekik is jutott a támogatásból, ahogy több más ellenzéki vezetésű kerületnek is.

Címkék: DK, rezsitámogatás