Plédet gyűjtenek a csepeli mentősöknek, az OMSZ szerint mindenük megvan

Plédet gyűjtenek a csepeli mentősöknek, az OMSZ szerint mindenük megvan

A csepeli mentőállomás (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A csepeli mentőállomáson nincs elég pléd, amivel betakarják a betegeket. Néha ottmarad, amikor kimennek, elkoszolódik, stb. Ha valakinél lenne felesleges... Az orvosi ügyeleten adhatjátok le. Kérlek osszátok!” – ezt a felhívást tette közzé egy csepeli hölgy a közösségi hálón. Az azóta több mint 3500 megosztásig jutó posztjához egy fotót is mellékelt arról, ahogy átadja a plédeket.

A felhívásra többen jelezték, hogy segítenek. Voltak akik takarókat ajánlottak fel, de olyan hozzászóló is volt, aki paplant tudna ajándékozni, azt szeretné eljuttatni a mentősök segítségével valamelyik kórházba, ahol szükség van rá.

A csepeli mentőállomás takarógondjáról posztoló hölgy ismerősei között volt olyan is, aki 24 darab új takarót ajánlott fel.

A helyszínről származó információink szerint várják a plédeket, amelyeket bármikor le lehet adni.

Az OMSZ szerint nincs gond, a mentősök várják a plédeket

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője cikkünk megjelenése után úgy reagált, hogy a mentőszolgálat nem kezdeményezett „takaró gyűjtést”. Hozzátette: nincs is rá szükség, hiszen (hasonlóan más mentőfelszerelésekhez) mentőegységeink rendelkeznek takarókkal is, az ellátás, pótlás központilag történik. A mentőellátás folyamatos és zavartalan, a személyi és tárgyi feltételek biztosítottak.

Megpróbálják kideríteni a Facebook-poszt hátterét, az adományok leadási helye alapján arra következtetnek, hogy nem az OMSZ, hanem más egészségügyi szolgáltató lehet érintett.

Koraszülött intenzív ellátás: egyre nagyobb a baj a fővárosban - Magyar Hang

Egyre komolyabb a baj a veszélyeztetett kismamák és koraszülöttek ellátása terén: a Honvédkórház helyettesítésére kijelölt Semmelweis Egyetem PIC-ét is sorra hagyják el az orvosok.

Közben sikerült beszélnünk a posztban is megnevezett ügyelettel. Ők azt közölték, hogy csak szívességből segítenek, mert a mentősökhöz nehéz bejutni, de nincs közük a gyűjtéshez, a plédek a mentőknek kellenek.

És végül elértük a mentőállomást, az OMSZ központi számán keresztül, mert a saját számukat nem vették fel. Kérdésünkre azt közölték, hogy várják a plédeket, eddig hét-nyolc érkezett hozzájuk, a szomszédos rendelőben csak szívességből gyűjtenek nekik, nincs közük egymáshoz, ők az Országos Mentőszolgálat alá tartoznak. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire lenne szükségük, csak annyit válaszoltak, hogy fogyóeszköz.

Elromlott a fűtés, nem volt lélegeztetőgép

A csepeli mentőállomásról az elmúlt pár évben többször adott hírt a sajtó. Tavaly december végén például a Csepeli Mentőalapítvány szerzett be az állomásnak 3,5 millió forintért egy új lélegeztetőgépet. Előtte hét hónapig nem volt lélegeztetőgép az egyetlen esetkocsin.

Némi üröm vegyült az örömbe, ugyanis a Csepeli Mentőalapítvány december 5-re meghirdetett lélegezetőgép-átadási ünnepségét az Országos Mentőszolgálat, amelynek semmi köze nem volt az eszközbeszerzéshez, önhatalmúlag két héttel elhalasztotta. Az esetet komoly felháborodás követte, hiszen ezzel további két hétre fenntartották a betegek biztonságát veszélyeztető helyzetet.

Ugyanezen a csepeli mentőállomáson, történt meg tavaly novemberben, hogy másfél hétig nem volt fűtés. Ezért meleg víz sem volt, a kezüket is csak hideg vízben tudták megmosni a dolgozók, olajradiátor segítségével próbáltak egy kis meleget varázsolni a helyiségbe.

A problémát hiába jelezték az Országos Mentőszolgálatnak, de nem történt változás, végül egy helyi vállalkozó felajánlotta a segítségét, de ehhez a vezetőség engedélye kellett volna, amit nem kaptak meg a fázó mentők, végül az önkormányzat vállalta, hogy új, megfelelő kazánt szerel fel a mentőállomáson.

A csepeli mentőállomásnak eddig példamutató segítséget nyújtó Csepeli Mentőalapítvány elnökét, Szappan Szilárdot kerestük a takaróellátási gonddal, aki tőlünk értesült a problémáról, a vidéken tartózkodó alapítványi elnök Győrfi Pálhoz, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) elnökéhez irányított, mondván az OMSZ az illetékes a mentőállomás működésével kapcsolatos problémákkal kapcsolatban.