Publicus Intézet: A Fidesz táborát sokkolta a pedofilügy

Publicus Intézet: A Fidesz táborát sokkolta a pedofilügy

Varga Judit igazságügyi miniszter (b) átveszi kinevezési okmányát Novák Katalin köztársasági elnöktől, mellette Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-Palotában 2022. május 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz táborát sokkolta a pedofil- és kegyelmi ügy – mondta a Népszavának Pulai András, a Publicus Intézet vezetője. Az intézet egy nemzetközi kutatás részeként vizsgálta a magyarországi pártpreferenciákat február 13-a és 20-a között, tehát a köztársasági elnök lemondása utáni időszakban.

A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal csökkent a Publicus előző, januári méréséhez képest, ami 150-225 ezer választó elvesztését jelenti – mondta a felmérésük adatai alapján Pulai András. A bizonytalanok száma ugyanennyivel növekedett, minden más lényegében változatlan maradt. Pulai hozzátette, hogy arról nem lehet beszélni, hogy a felmérés idején a „tudás leülepedett volna a választókban”, sem arról, hogy ez a néhány százezres veszteség „beépült, megcsontosodott” eredmény lenne. A változás azonban így is jelentős ilyen rövid idő leforgása alatt – mondta.

A 2022-es parlamenti választás óta többször előfordult, hogy számottevően csökkent a Fidesz népszerűsége – emlékeztetett a Publicus vezetője. Hasonló következett be akkor, amikor a kormány felszámolta a katázást és részlegesen megszüntette a rezsicsökkentést, vagy például akkor, amikor csúcson járt az infláció. Az ellenzéknek ezekben az esetekben minimálisan sikerült profitálnia a helyzetből, a Fidesz aztán szép lassan visszaszerezte a bizonytalanok közé vándorolt szavazóinak egy részét – tette hozzá. Véleménye szerint, bár a Fidesz így is magabiztosan vezet, de ha az ellenzék összefogva indulna az EP-választáson, akkor már döntetlenhez közeli lenne az állás.