Reagált a rendőrség a gazdatüntetéssel kapcsolatos hírekre

Reagált a rendőrség a gazdatüntetéssel kapcsolatos hírekre

Traktor munkában (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményt adott ki a rendőrség kedd este a Police.hu oldalon, amelyben az eseményt ugyan nem nevezik meg, de a körülmények alapján a Szabó Bálint-féle gazdatüntetésről lehet szó. 

Mint írják, a rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, azonban ez nem eredményezheti mások jogainak aránytalan mértékű csorbítását.

A rendőrség leírásában a következő eseményről van szó: „Egy magánszemély 2022. augusztus 13-án jelentett be gyűlést a főváros számos helyszínére vonatkozóan 2022. augusztus 20-a és 31-e között. A tervezett helyszínek a bejelentés szerint érintették volna az augusztus 20-ai ünnepségek helyszíneit is, így a budapesti Duna-hidakat, valamint az alsó rakpartokat.”

Az augusztus 15-én megtartott egyeztetés során a Budapesti Rendőr-főkapitányság mint gyülekezési hatóság észlelte, hogy a gyűlés a bejelentett helyszínen és időpontban nem tartható meg, ezért a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvénynek megfelelően felhívta a szervező figyelmét arra, hogy más helyszíneken az megtartható. Ennek megfelelően – mások jogainak és szabadságának védelme érdekében – a BRFK előíró-korlátozó határozatot hozott – írták.

A jogerős határozat értelmében a gyűlés a Dózsa György út két külső forgalmi sávján tartható meg (VII., VIII., XIV. kerület), a gyűlés részvevői pedig a közlekedési szabályok betartásával vonulhatnak a helyszínekre, illetve távozhatnak onnan, gyakorolhatják gyülekezési jogukat.

 A bejelentő a határozatot a rendőrségi egyeztetésen tudomásul vette.

Mint megírtuk, Szabó Bálint, jelenleg független szegedi önkormányzati képviselő szervezi a traktoros demonstrációt, és csaknem 1800 gazdát vár traktorokkal a nemzeti ünnepre Budapestre. Szabó Bálint bejelentette, hogy nem hátrálnak meg, az eredeti tervek szerint szeretnének vonulni. Minden bizonnyal emiatt zárja a következőkkel a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményét: a jogsértések elkövetőivel szemben törvényesen, arányosan és határozottan fel fognak lépni. – A rendőrök intézkedni fognak azokkal szemben, akik a jogerős határozatban foglaltaktól eltérő módon, a közlekedési szabályokat megsértve érkeznek a gyűlésre, tartózkodnak annak helyszínén, vagy távoznak onnan – teszik hozzá.