Reagált az Államkincstár arra, miért inkasszált 5,6 milliárd forintot Budapest számlájáról

Reagált az Államkincstár arra, miért inkasszált 5,6 milliárd forintot Budapest számlájáról

Karácsony Gergely, Gémesi György és Eszes Béla (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Fotó: Ancsin Gábor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált a Magyar Államkincstár arra, hogy feljelentést tesz Budapest amiatt, hogy a bíróság által jogerősen megállapított jogvédelem ellenére 5,6 milliárd forintot inkasszóztak a számlájukról.

A Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményében a MÁK az alábbit írta: „Budapest Főváros Önkormányzata részére az azonnali jogvédelmet a másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla döntése biztosította, amelyben ideiglenes intézkedésként a másodfokú eljárást lezáró végzés közléséig tiltotta meg, hogy a Magyar Államkincstár beszedési megbízást nyújtson be Budapest Főváros Önkormányzatával szemben. A Fővárosi Ítélőtábla 2023.10.17.-én közölte a Kincstárral a másodfokú eljárást lezáró végzését – melyben az elsőfokon eljárt Fővárosi Törvényszéket az eljárás lefolytatásra kötelezte – , így az azonnali jogvédelmet biztosító ideiglenes intézkedés hatálya azzal a nappal megszűnt”. A MÁK szerint ettől az időponttól kezdve nem volt jogi akadálya annak, hogy amennyiben Budapest Főváros Önkormányzata önként nem tesz eleget a jogszabályon alapuló adófizetési kötelezettségének, a Magyar Államkincstár beszedési megbízást nyújtson be. – A Magyar Államkincstár mint jogalkalmazó szerv minden esetben a hatályos jogszabályoknak megfelelően és annak keretei közt jár el. A törvényeket mindenkinek be kell tartania és az adót mindenkinek be kell fizetnie. Ez alól a Főváros sem kivétel – tették hozzá.

Az ügy miatt Karácsony Gergely főpolgármester távozásra szólította fel Varga Mihály pénzügyminisztert, erről itt írtunk.  

Címkék: Budapest