Reagált az FKF a budapesti kukások reggeli „vadsztrájkjára”

Reagált az FKF a budapesti kukások reggeli „vadsztrájkjára”

Munkában a közterület-fenntartók (Forrás: FKF/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az FKF Ecseri úti központjából a kommunális és szelektíves szemetesek kedd reggel nem vonultak ki, illetve fizetésemelést követeltek. A Blikk információi szerint az óbudai hulladékégető munkatársai sem vették fel ma reggel a munkát. A lap úgy tudta, a kukásoknál az verte ki a biztosítékot, hogy korábban valaki azt nyilatkozta, hogy a hulladékszállítóknál a fizetés a 400 ezer forintot is elérheti bizonyos idő után, ami nem igaz. 

– A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban ma reggel előzetes bejelentés nélküli, a köznyelvben ún. vadsztrájknak nevezett munkabeszüntetés kezdődött – írja az FKF lapunknak elküldött közleményében. 

A társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsi növekedés felemésztette. Az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai egyébként 15 százalékos átlagos béremelést kaptak 2022. január 1-jétől.

Mint hozzáteszik, a Budapesti Közművek megérti a munkavállalók gondjait, nehézségeit a jelenlegi magas inflációs és megélhetési válságban, de a jogellenes vadsztrájkot nem tartják megfelelő és célravezető eszköznek. Ezért felkérték az érintett munkavállalókat, hogy haladéktalanul vegyék fel a munkát, ugyanakkor készen állnak arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre. 

Ehhez az is kell, hogy a munkavállalók jelöljék ki maguk közül a választott tárgyaló delegáció tagjait.

A közlemény végén arra is felhívták a figyelmet, hogy a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a céghez. A Budapesti Közművek többször jelezte, hogy az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 Mrd Forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenységének finanszírozására.